V Afganistane po zrážke autobusov s cisternou zahynulo najmenej 73 ľudí

Nedeľná zrážka dvoch autobusov s cisternou v Afganistane má podľa afganského ministerstva zdravotníctva už 73 obetí. Ide o najhoršiu cestnú nehodu v krajine za posledné roky, ktorá sa radí aj do prvej desiatky najtragickejších nehôd autobusov v Ázii za dvadsať rokov.

08.05.2016 14:42
afganistan, nehoda, zranenie, zranení ľudia, Foto: ,
Nehoda sa zaradila medzi jednu z najtragickejších za posledné roky.
debata (1)

Podľa afganského ministerstva zdravotníctva, citovaného agentúrou AFP, väčšina obetí zhorela. Po nehode, ktorá sa stala na hlavnom ťahu medzi Kábulom a Kandahárom, všetky tri vozidlá začali horieť. Desiatky ľudí previezli do nemocnice.

Podľa guvernéra provincie Ghazní Džavída Salangiho sú medzi obeťami aj ženy a deti. V dvoch autobusoch podľa neho cestovalo celkom 125 pasažierov. Podľa šéfa dopravného inšpektorátu provincie Ghazní bola príčinou zrážky neopatrná jazda. Avšak cesty v Afganistane sú často vo veľmi zlom stave. Predpisy sa navyše dodržiavajú len veľmi zle.

Ide o najväčšiu cestnú nehodu v krajine za posledných niekoľko rokov. V auguste 2011 zomrelo po nehode autobusu 35 ľudí a v septembri 2007 sa obeťou zrážky dvoch autobusov stalo 40 osôb. Obe tieto nehody sa takisto stali na ceste z Kandaháru do Kábulu, ktorá patrí k najfrekvento­vanejším v krajine.

Nedeľná nehoda sa zaradí aj k najtragickejším cestným nehodám v Ázii za posledných dvadsať rokov. Podľa dostupných údajov sa dve najhoršie nehody autobusov s asi deväťdesiat obeťami prihodili v júni 1999 v juhoindickom štáte Karnátaka, kde sa preplnený autobus zrútil do rieky, a v júni 2004 v južnom Iráne, kde sa zrazili dva autobusy s cisternou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #cisterna #nehoda autobusu