V KĽDR zadržali a osem hodín vypočúvali reportéra BBC

V Severnej Kórei zadržali tím spravodajskej stanice BBC vrátane reportéra Ruperta Wingfield-Hayesa. V pondelok skupinu dopravili na letisko, pretože musí krajinu opustiť, informovala stanica BBC. Podľa nej sa Severokórejčanom nepáčilo, akým spôsobom Wingfield-Hayes informoval o ich živote.

09.05.2016 09:17
debata (22)

V KĽDR sa práve koná zjazd vládnucej Kórejskej strany práce a Pchjongjang kvôli tomu povolil vstup do krajiny asi stovke zahraničných novinárov. Podľa agentúry AP však Wingfield-Hayes a jeho spolupracovníci k tejto skupine nepatrili a ich pobyt v Severnej Kórei sa mal skončiť v piatok.

Generálny tajomník severokórejského mierového výboru O Rjong-il povedal, že Wingfield-Hayesove spravodajstvo prekrúcalo fakty a „nesprávne informovalo o systéme a vedení krajiny“. Novinár sa podľa neho písomne ​​ospravedlnil, v pondelok ho vyhostili a odteraz má zakázaný vstup do KĽDR.

Wingfield-Hayesa podľa BBC zadržali spolu s produkčnou Mariou Byrneovou a kameramanom Matthewom Goddardom v piatok. Wingfield-Hayes sa musel podrobiť osemhodinovému výsluchu a podpísať po ňom vyhlásenie.

Podľa Stephana Evansa, ktorý je tiež z BBC a je v Pchjongjangu, nebolo severokórejské vedenie spokojné s reportážami, v ktorých Wingfield-Hayes opisoval život ľudí v severokórejskej metropole.

K pobytu zahraničných novinárov pozvaných pri príležitosti straníckeho zjazdu AP napísala, že títo cudzinci nedostali možnosť byť prítomní pri rokovaní a nedostali sa do styku so žiadnym z 3 400 delegátov. Musia sa údajne spoliehať na správy z miestnych médií, ktoré však o rokovaní informujú s oneskorením, niekedy až ďalší deň. Pre cudzích novinárov kórejci pripravili program v podobe výletov po Pchjongjangu, pri ktorých im predvádzajú iba vybrané miesta.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #BBC