Cameron varoval, že brexit by ohrozil mier v Európe

Britský premiér David Cameron varoval pred izolacionizmom a povedal, že prípadné víťazstvo zástancov odchodu Británie z EÚ v júnovom referende by ohrozilo mier v celej Európe. Variant vystúpenia z únie podľa Camerona predstavuje pre kontinent bezpečnostné riziko a Británia by si nemala nahovárať, že by ju ako nečlenskú krajinu únie prípadné konflikty nezasiahli.

09.05.2016 10:15 , aktualizované: 10:58
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
debata (33)

„Môžeme si byť istí, že mier a stabilita kontinentu sú bez akejkoľvek pochybnosti zaručené? Je to riziko, ktoré stojí za to podstupovať? Taký unáhlený záver by som nerobil,“ povedal okrem iného predseda britskej vlády, ktorý predniesol v centre Londýna k zástancom zotrvania Británie v únii. „Pravda je taká, že to, čo sa deje v našom susedstve, je pre nás dôležité. Bolo to tak v roku 1914, v roku 1940 aj v roku 1989 … Ak pôjdu záležitosti v Európe zlým smerom, nemôžeme predstierať, že sme chránení pred ich následkami … Kedykoľvek sa otočíme k Európe chrbtom, budeme to skôr či neskôr ľutovať,“ dodal.

Británia hrá podľa Camerona v Európe nezastupiteľnú úlohu a prispela k tomu, že zjednocovanie kontinentu pomohlo zabrániť opakovaniu krvavých konfliktov z prvej polovice minulého storočia. „Jednou vecou som si úplne istý. Európska únia pomohla navzájom zmieriť krajiny, ktoré si dlhé desaťročia išli po krku,“ povedal s tým, že Británia v histórii ovplyvňovala európsku históriu rovnako, ako Európa ovplyvňovala tú britskú a že toto úzke prepojenie nemožno prehliadať.

O bezpečnostných rizikách takzvaného brexitu sa cez víkend zmienili aj dvaja bývalí šéfovia britských tajných služieb John Sawers a Jonathan Evans. Podľa nich by Británia mimo EÚ bola zraniteľnejšia voči teroristickým útokom.

Hlasovanie o zotrvaní Británie v EÚ sa bude konať 23. júna a prieskumy verejnej mienky naznačujú, že jeho výsledky by mohli byť veľmi tesné. Podľa vyšetrovania spoločnosti ICM zo začiatku mája by pre vystúpenie Británie hlasovalo 46 percent opýtaných, pre zotrvanie 43 percent. Jedenásť percent opýtaných sa ešte nerozhodlo. Iné prieskumy naopak naznačujú miernu prevahu stúpencov zotrvania v EÚ.

Kampaň pred referendom teraz v Británii vstupuje do svojej ostrej fázy. Na Cameronov prejav nadviaže svojou rečou aj jedna z hlavných postáv tábora zástancov vystúpenie Británie z EÚ, bývalý starosta Londýna Boris Johnson.

Juncker varuje pred sťažením spolupráce v EÚ

Odchod Británie z Európskej únie by mal závažné dôsledky na ďalšiu spoluprácu medzi únijnými štátmi. V rozhovore s nemeckými novinármi pred tým varoval predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Európania majú záujem na zotrvaní Británie v EÚ, vyhlásil Juncker a vyjadril nádej, že Briti sa v júnovom referende vyjadria rovnako.

„Negatívny výsledok referenda by mal nedozerné dôsledky pre spoluprácu v Európe,“ povedal Juncker v rozhovore, ktorý v pondelok zverejnili denníky nemeckej mediálnej skupiny Funke. „O týchto dôsledkoch však nechcem špekulovať, pretože som presvedčený, že Briti sa rozhodnú rozumne,“ dodal.

Podľa Junckera sa podarilo nájsť spravodlivú dohodu pri rokovaniach o podmienkach, ktoré vyžadoval britský premiér David Cameron pre svoju podporu ďalšieho britského členstva v EÚ. „Všetkým Európanom veľmi záleží na tom, aby Británia zostala v rodine,“ povedal šéf EK.

Referendum o zotrvaní Británie v EÚ sa bude konať 23. júna. Jeho vypísanie sľúbil Cameron v rámci kampane pred poslednými parlamentnými voľbami, ktoré jeho konzervatívci vlani v máji nakoniec presvedčivo vyhrali. Po tom, ako sa Cameron vo februári dohodol so šéfmi štátov a vlád EÚ na novej podobe vzťahov medzi Londýnom a Bruselom, teraz vedie kampaň za pokračovanie členstva svojej krajiny v únii.

Podľa posledných prieskumov zostáva pomer medzi britskými priaznivcami a odporcami zotrvania v EÚ veľmi tesný. Na začiatku mája ukázal prieskum pre denník The Sun, že 46 percent Britov by hlasovalo pre odchod z únie, zatiaľ čo opačný názor malo 43 percent. Prieskum pre denník The Observer naopak ukázal tesný náskok stúpencov zotrvania v únii pred zástancami odchodu pomerom 42 ku 41 percentám.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron #Brexit