Netreba sa len ľahostajne prizerať

Čo si pamätám z rozprávania svojho otca, tak toto námestie vyzeralo úplne inak, žiadny pokoj, všetko bolo rozbombardované. Boli by sme radi, keby sme sa my, naše deti, vnúčatá a ďalšie generácie takýmto veciam dokázali vyhnúť. Netreba sa len ľahostajne prizerať, a pokiaľ človek má možnosť demokraticky sa vyjadriť, tak nech sa vyjadrí. Takto okomentoval svoju účasť na nedeľňajšom Koncerte proti fašizmu v Brezne štyridsiatnik Ondrej Golian...

09.05.2016 11:00
Brezno, koncert proti fašizmu Foto: ,
V Deň víťazstva nad fašizmom v Brezne aktivisti zorganizovali sériu diskusií a koncertov proti fašizmu.
debata (12)

Bol jedným z približne troch stoviek ľudí, od mladých až po tých najstarších, ktorí prišli na breznianske námestie. Práve tu v Deň víťazstva nad fašizmom odštartovali aktivisti sériu koncertov a diskusií proti rôznym formám extrémizmu a násilia.

„Je to o fašizme a proti fašizmu, na ktorý sa nesmie zabudnúť. Je veľmi dôležité, aby sa o týchto veciach hovorilo, lebo je tu niečo, čo nám hrozí aj v tejto dobe,“ myslí si Madalena Krošláková. Osemnásťročný Martin Remiar priznáva, že prišiel kvôli kapele Slobodná Európa. „Ale vypočujem si, čo sa tu bude aj hovoriť,“ dodal.

Prečo si aktivisti vybrali pre prvý koncert práve Brezno? „Na strednom Slovensku sú extrémistické názory najvypuklejšie a boli pretavené do volieb. To nás znepokojilo,“ zdôvodnil jeden z organizátorov Michal Karako z Brezna.

Potvrdzuje to aj druhý organizátor novinár Andrej Bán. „Brezno bolo za vojny centrom antifašistického odboja na Slovensku. Zároveň je to región, kde má veľkú podporu Kotlebova strana, napokon toto mesto bolo "preslávené“ tým, že tu župan zrušil divadelné predstavenie," povedal.

Vo svojich aktivitách chcú pokračovať aj v iných mestách na Slovensku. „Ide nám o priamu komunikáciu s ľuďmi, najmä s mladými, o totalitných režimoch v našej krajine v minulom storočí. To je náš hlavný motív. Nazdávame sa, že pre mladú generáciu nie sú celkom jasné niektoré historické súvislosti, prišli sme za ľuďmi a chceme s nimi hovoriť. Mám totiž pocit, že spoločenské aj politické elity priamu komunikáciu s ľuďmi zatiaľ podceňujú, na rozdiel od extrémistov, ktorí v tomto sú, žiaľ, dobrí,“ dodal Bán s tým, že k antifašistickému odboju má veľmi blízko. Jeho prastarého otca zabili fašisti ako rušňovodiča v Hronci, keď prevážal partizánov. V obci má pamätnú tabuľu.

V pondelok predpoludním budú diskutovať aj so žiakmi a študentmi v kultúrnom dome v Brezne. Záujem prejavilo zhruba 250 mladých. Hovoriť s nimi budú aj ľudia z Ústavu pamäti národa, Dokumentačného strediska holokaustu či sociológ Fedor Gál.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #fašizmus #Brezno