Rakúsky kancelár Faymann končí. Vládu povedie vicekancelár Mitterlehner

Rakúsky kancelár Werner Faymann v pondelok oznámil, že sa rozhodol rezignovať zo všetkých svojich funkcií. Na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii vyhlásil, že stratil podporu kolegov svojej Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ).

09.05.2016 13:14 , aktualizované: 17:47
Werner Faymann Foto: ,
Rakúsky kancelár Werner Faymann.
debata (33)

Dočasným šéfom rakúskej vlády sa stane doterajší vicekancelár a predseda ľudovcov Reinhold Mitterlehner. Faymann sa ocitol pod silným tlakom po debakli kandidáta SPÖ v prvom kole prezidentských volieb pred dvoma týždňami a tiež kvôli svojmu tvrdému postoju k azylovým zákonom, napísala agentúra Reuters.

Šéf rakúskej vlády uviedol, že odstupuje ako z funkcie predsedu vlády, tak aj z čela SPÖ. „Mať väčšinu v strane nestačí,“ povedal Faymann. „Som vďačný za sedem a pol roka vlády a prajem svojmu nástupcovi viac šťastia,“ dodal odchádzajúci politik, ktorý končí aj na čele SPÖ. Vedenie strany, ktoré ešte v pondelok bude riešiť ďalšiu budúcnosť, by sa mal prechodne ujať viedenský starosta Michael Häupl.

Na čelo vlády sa dočasne postaví ľudovec Mitterlehner, ktorý podľa svojich slov prijal rozhodnutie Faymanna s rešpektom, aj keď načasovanie kroku ho prekvapilo. Mitterlehner tiež uviedol, že nevidí dôvod k predčasným voľbám alebo zmene vládnej migračnej politiky.

V prvom kole rakúskych prezidentských volieb zvíťazil kandidát populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorý sa v druhom kole 22. mája stretne s expredsedom strany Zelených Alexandrom Van der Bellenom.

„Táto krajina potrebuje kancelára, za ktorým strana plnohodnotne stojí,“ cituje Faymanna ORF. „Vláda potrebuje rázny nový začiatok. Kto nemá takúto podporu, nemôže túto úlohu splniť,“ dodal odstupujúci kancelár.

Vedenia strany by sa mal prechodne ujať viedenský starosta Michael Häupl, napísala agentúra APA. Ešte v priebehu pondelka sa očakáva mimoriadne zasadnutie spolkového predsedníctva SPÖ, ktorého predmetom by malo byť „personálna i obsahová rekonštrukcia strany“.

Komentátori považujú súčasnú krízu rakúskeho politického establishmentu za dôsledok toho, že obe centristické strany – SPÖ (sociálni demokrati) a ÖVP (ľudovci) – vládli krajine posledných desať rokov vo veľkej koalícii. Tiež uchádzač ÖVP v prvom kole prezidentských volieb úplne prepadol.

Ďalšie parlamentné voľby by sa mali v Rakúsku podľa riadneho termínu konať v roku 2018.

Faymann sa úplne stiahne z domácej politiky, výzvy z EÚ ho však lákajú

Wernera Faymanna, ktorý dnes rezignoval z funkcií rakúskeho spolkového kancelára i predsedu Sociálnodemokra­tickej strany Rakúska (SPÖ), láka pôsobenie na európskej politickej scéne, z tej rakúskej sa chce úplne stiahnuť. Vyplýva to z rozhovoru, ktorý poskytol pre internetové vydanie denníka Österreich.

Faymann chce podľa vlastných slov zvážiť nešpecifikované pôsobenie v rámci Európskej únie. „Teraz sa dva-tri mesiace zotavím zo stresu a nebudem robiť nič. Porozmýšľam a zvážim nové ciele,“ konštatoval exkancelár a dodal, že ponúk z EÚ dostal v minulosti dosť, takže sa uvidí, či bude niečo pre neho výzvou. „Chuť byť politicky aktívny na európskej scéne by som mal,“ pripustil 55-ročný Faymann.

Na margo vývoja v Rakúsku vyslovil odstupujúci kancelár želanie, aby sa jeho strana opäť vrátila k jednote, keďže má množstvo skvelých členov. Uznanlivo sa vyslovil aj o vládnom tíme, osobitne o Josefovi Ostermayerovi, ministrovi v úrade spolkového kancelára, ktorý mu vraj prisľúbil, že zostane vo funkcii.

Súčasne ubezpečil, že on osobne sa z Viedne vytratí – aspoň v politickom zmysle slova. Werner Faymann bol rakúskym kancelárom 2 715 dní, čo je v dejinách Druhej republiky štvrté najdlhšie pôsobenie na čele vlády, a zároveň je druhým bez prestávky najdlhšie pôsobiacim vrcholným predstaviteľom členskej krajiny EÚ po nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Svoju demisiu medzičasom aj oficiálne predložil prezidentovi Heinzovi Fischerovi.

Za pádom Faymanna stojí nespokojnosť s vládou a migračná kríza

Vizitka rakúskeho kancelára a šéfa rakúskych sociálnych demokratov Wernera Faymanna (56), ktorý rezignoval zo všetkých svojich funkcií:

  • Spolkovým kancelárom bol od 2. decembra 2008, keď zasadol do čela kabinetu tvoreného sociálnymi demokratmi (SPÖ) a ľudovcami (ÖVP). Predsedom SPÖ je formálne od augusta 2008, fakticky sa vedenia strany ujal už o dva mesiace skôr, keď na predsedníctve rezignoval Alfred Gusenbauer. V pondelok rezignoval zo všetkých svojich funkcií kvôli neúspechu kandidáta SPÖ Rudolfa Hundstorfera v prvom kole prezidentských volieb tento rok v apríli.
  • Do najvyšších kruhov rakúskej politiky sa dostal v januári 2007 ako minister dopravy, inovácií a technológií v kabinete kancelára Gusenbauera.
  • Do Socialistickej mládeže (SJ), mládežníckej organizácie SPÖ, sa prihlásil už na strednej škole. Po absolvovaní vojenskej služby zasadol v roku 1981 na čelo krajinskej organizácie SJ v rakúskom hlavnom meste. O štyri roky neskôr ho zvolili za poslanca viedenského krajinského parlamentu a mestského zastupiteľstva; ich členom bol až do polovice 90. rokov. V roku 1994 sa stal mestským radným a vedúcim členom niekoľkých orgánov majúcich na starosti otázky bývania a rozvoja Viedne.
  • V predčasných parlamentných voľbách v roku 2008 obhájil so stratou prvé miesto pre SPÖ a stal sa kancelárom. Ako kancelár pokračoval aj po ďalších voľbách v roku 2013, keď utvoril svoju druhú vládu, opäť s ÖVP.
  • Ako kancelár sa podľa rakúskej tlače snažil vyhýbať konfrontáciám, v poslednom čase vzbudil pozornosť hlavne zmenou svojich názorov na utečeneckú krízu. Faymann najprv podporil politiku otvorených dverí pre utečencov po vzore nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Rakúska vláda následne podľa neho zistila, že vývoj je neudržateľný, zaviedla kontroly na hraniciach a stanovila limit na počet žiadateľov o azyl. Práve migračná kríza prispela k Faymannovmu pádu. O zmene rozhodla nespokojnosť s vládnou politikou, ku ktorej sa ako katalyzátor pridala téma migračnej krízy, napísal denník Standard. Svoje zohrala rastúca nezamestnanosť a hádky vo vládnej koalícii.
  • Menšou škvrnou na Faymannovej politickej povesti bola takzvaná inzerátová aféra. Faymann v nej čelil podozreniu, že si ešte ako minister dopravy nechal od štátnych dráh ÖBB a štátnej diaľničnej spoločnosti Asfinag zaplatiť reklamu v niekoľkých rakúskych bulvárnych denníkoch. Úrady nakoniec žiadosť o vyšetrovanie stiahli.
  • Faymann sa narodil 4. mája 1960 vo Viedni. V roku 1985 ho prijali na vysokú školu, ale štúdium práv predčasne ukončil a nastúpil ako poradca vo finančnom ústave Zentralsparkasse.
  • Fanúšik britskej rockovej skupiny Rolling Stones je druhýkrát ženatý a má dve dcéry (každú z iného manželstva). Jeho súčasnou životnou partnerkou je viedenská politička Martina Ludwig-Faymannová.
  • Za svoj politický vzor označuje Faymann niekdajšieho šéfa rakúskej diplomacie a kancelára z rokov 1970–1983 Bruna Kreiskyho.
33 debata chyba
Viac na túto tému: #demisia #Rakúsko #rezignácia #Werner Faymann