Sprievod na čele s Putinom pochodoval Červeným námestím

Stovky tisíc Rusov na čele s prezidentom Vladimirom Putinom v pondelok popoludní prešli cez Červené námestie v centre Moskvy, na ktorom sa o niekoľko hodín skôr konala slávnostná vojenská prehliadka k 71. výročiu konca druhej svetovej vojny. Mnohí niesli v rukách fotografie svojich predkov, ktorí vo vojne bojovali či padli. Moskovská polícia odhadla počet účastníkov spomienkovej akcie, nazvanej Nesmrteľný pluk, na 400-tisíc.

09.05.2016 16:13
Rusko, Moskva, Putin, Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin nesie fotografiu svojho otca počas pochodu Červeným námestím.
debata (755)

Podobné pochody na uctenie pamiatky padlých sa tento rok pri príležitosti výročia konca vojny konali aj v Prahe, Paríži, Kyjeve či San Franciscu. V ruských mestách sa do týchto pochodov podľa usporiadateľov zapojilo najmenej milión Rusov.

Putin sa pietneho pochodu v Moskve zúčastnil po druhýkrát, opäť sa vraj rozhodol spontánne. Niesol fotografiu svojho otca, ktorý za druhej svetovej vojny bránil pred nemeckými vojskami Leningrad, teraz opäť zvaný Petrohrad. Pri obrane malého, ale pre budúce prerazenie nemeckého obkľúčenia dôležitého, predmostia pri rieke Nevy Putinovho otca ťažko zranili. V obkľúčenom veľkomeste zahynul Putinov starší brat na záškrt. Sám budúci prezident sa narodil sedem rokov po vojne.

Deň víťazstva je v Rusku považovaný za sviatok,... Foto: SITA, Pavel Golovkin
rusko, moskva, vojenská prehliadka, vojačky, Deň víťazstva je v Rusku považovaný za sviatok, ktorý Rusov najviac zjednocuje.

Hoci Putin zdôrazňuje neprípustnosť „byrokratizácie“ spontánne vytvorenej akcie, organizátori prvého pochodu v sibírskom Tomsku tvrdia, že práve to sa teraz s ich nápadom deje. „Pluk sa mení na rituál! Študentom rozdávajú portréty, ktoré majú niesť. Ale to už nie je osobná spomienka na konkrétneho človeka, ktorú sme sa snažili vytvoriť,“ posťažovali sa v internetovom liste Gazeta.ru. „Vojak zomiera dvakrát. Druhýkrát, keď zmizne spomienka na neho,“ vysvetlili pôvodnú ideu Nesmrteľného pluku.

Deň víťazstva je v Rusku považovaný za sviatok, ktorý Rusov najviac zjednocuje. Niekdajší Sovietsky zväz podľa odhadov stratil v druhej svetovej vojne 26 miliónov svojich občanov.

755 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Červené námestie