Mitterlehner nevylučuje predčasné voľby v Rakúsku

Predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Reinhold Mitterlehner, ktorý na čele rakúskej vlády dočasne nahradil odstupujúceho kancelára Wernera Faymanna, nevylúčil predčasné voľby, aj keď si ich nepraje.

10.05.2016 14:07
debata

Vývoj podľa neho bude závisieť hlavne na dohode s budúcim kancelárom nominovaným sociálnou demokraciou (SPÖ). Pre ďalšie pokračovanie veľkej koalície predseda ľudovcov stanovil niekoľko podmienok, predovšetkým udržanie reštriktívnej migračnej politiky, informovala agentúra APA.

Pre pokračovanie vlády socialistov a ľudovcov je podľa Mitterlehrera zachovanie reštriktívnej migračnej politiky zásadné. V tejto politike je potrebné „sústavne a dôsledne“ pokračovať, "uviedol dočasný šéf rakúskej vlády na tlačovej konferencii.

Aktualizovať je podľa neho nutné vládny program a zavládnuť musí aj úplne nová „kultúra spolupráce“. Rovnako ako v Nemecku musí byť podľa Mitterlehnera do zásadných rozhodnutí zapojená aj opozícia. Sám predseda ÖVP odmietol označiť menované body za „podmienky“ či dokonca „hrozby“. „Nemáme záujem na predčasných voľbách, ale o ďalšiu spoluprácu,“ uviedol.

Konanie nových volieb vehementne odmietajú aj sociálni demokrati, ktorým by zrejme hrozila výrazná porážka, pretože mnohí z ich voličov v poslednom čase podporili pravicovo populistickú Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ).

Predseda frakcie SPÖ v rakúskom parlamente Andreas Schieder prípadné hlasovanie označil za „vážnu chybu“. Nájdenie nástupcu Faymanna, ktorý v pondelok prekvapivo oznámil rezignáciu z vládnej i straníckej funkcie, je podľa neho otázkou niekoľkých dní. Podľa APA by mohol byť nový kancelár známy už v piatok.

Podľa rakúskych médií sú najsľubnejšími kandidátmi na funkciu kancelára generálny riaditeľ rakúskych dráh (ÖBB) Christian Kern, niekdajší generálny riaditeľ televíznych staníc ORF a RTL Gerhard Zeiler a bývalá manažérka firmy Siemens Brigitte Edererová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #SPÖ #Reinhold Mitterlehner