Pri náletoch v sýrskom Idlibe zomrelo desať ľudí

Pri náletoch v sýrskej provincii Idlib v utorok zomrelo desať ľudí. Sporadické boje sú hlásené aj z mesta Halab (Aleppo), hoci tam bolo predĺžené prímerie. Oznámila to Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá paľbu v Idlibe pripísala sýrskym alebo ruským lietadlám. Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že ruské letectvo vzlietlo za svojho pôsobiska v Sýrii k 10-tisíc operáciám a zasiahlo cez 30-tisíc cieľov.

10.05.2016 16:19
debata (6)

Sýrska agentúra SANA informovala o pokračujúcich útokoch sýrskej armády na teroristov, ale zmieňuje sa o bojoch v provinciách Dará a Homs.

SOHR tvrdí, že lietadlá útočili na Binniš asi šesť kilometrov od mesta Idlib, ktoré je strediskom rovnomennej provincie na severozápade Sýrie. Medzi mŕtvymi je podľa nej tiež povstalecký veliteľ.

Provincia Idlib leží na hranici s Tureckom a takmer celá je pod kontrolu povstalcov, prevažne z frontu An-Nusrat, ktorý sa hlási k teroristickej sieti Al-Kajdá, a tiež skupiny Ahrár aš-Šám.

Na konci apríla boli obnovené tvrdé boje v meste Halab, ktoré má napoly pod kontrolou vláda a napoly povstalecké skupiny. Situáciu sa podarilo v minulých dňoch upokojiť prímerím, ktoré prvýkrát vyhlásili minulý štvrtok a v pondelok predĺžili o 48 hodín. Podľa SOHR sú však hlásené boje aj tam.

Ruské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že „režim pokoja“ bol v Halabe počnúc utorkom predĺžený o dva dni. "Súčasný kľudový režim v okolí Halabu znížil napätie a obmedzil prípady porušenia prímeria. Po konzultácii s vedením Sýrskej arabskej republiky a umiernenou opozíciou, s ruskou a americkou stranou je kľudový režim v Halabe predĺžený od 00:01 hodín 10. mája na ďalších 48 hodín, "oznámil ruský generál Sergej Kuralenko. Sýrska vláda ohlásila 48-hodinové predĺženie prímeria v Halabe v pondelok večer.

Putin telefonicky hovoril o situácii v Sýrii aj v Líbyi s egyptským náprotivkom Abdalom Fattáhom Sísím. Ruská armáda vstúpila do bojov v Sýrii vlani na konci septembra a podľa Putina jej letectvo odvtedy zasiahlo na 30-tisíc cieľov, ku ktorým patrí 200 ropných pracovísk.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Idlib