Filipíny ovládne ázijský Trump

Pred voľbami hovoril o tom, že by zmasakroval kriminálnikov a narkomanov, robil si vtipy zo znásilnenia austrálskej misionárky, parlament varoval pred jeho rozpustením, ak by ho chcel odvolať. Rodriga Duterteho, ktorý si pre svoje kontroverzné výroky vyslúžil prezývku "ázijský Trump", si Filipínci zvolili za prezidenta.

11.05.2016 07:32
Rodrigo Duterte Foto: ,
Rodrigo Duterte.
debata

Duterte, 71-ročný starosta štvrtého najväčšieho filipínskeho mesta Davao, si získal popularitu tvrdou kampaňou proti zločinu. V prezidentských voľbách ťažil zo znechutenia ľudí z vládnucej elity, ktorá si napriek hospodárskemu rastu krajiny nedokázala poradiť s korupciou, chudobou a nerovnosťou. Po sčítaní vyše 90 percent hlasov mal Duterte takmer 39 percent hlasov, jeho hlavný rival, bývalý minister vnútra Mar Roxas vyše 23 percent.

V predvolebnej kampani ho rivali nazvali katom, ktorý môže Filipínam priniesť teror. Ľudskoprávne organizácie varovali, že sa môže stať to, z čoho ho obviňujú v meste Davao – teda, že umožnil komandám smrti vraždy stoviek údajných zločincov. „Sľubujem všetkým darebákom, ktorí obchodujú s drogami, že ich zabijem. Nie som trpezlivý človek, nepoznám žiadnu strednú cestu. Buď zabijete vy mňa, alebo ja vás, vy idioti,“ vyhlásil Duterte v sobotu na poslednom predvolebnom zhromaždení v Manile.

V utorok pre AFP povedal, že mandát prijíma s „mimoriadnou pokorou“, v pláne má decentralizáciu politického systému v krajine a chce dať viac právomocí provinciám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #Rodrigo Duterte