Francúzsky Mozart sa pokúša o nemožné

Nová politická hviezda žiari čoraz jagavejšie a znervózňuje ľavicu aj pravicu. Necelý rok do francúzskych prezidentských volieb sa chlapíkovi s lišiackym úsmevom pekne roztvárajú dvere do Elyzejského paláca.

11.05.2016 14:30
Emmanuel Macron Foto: ,
Emmanuel Macron má nádej usídliť sa v Elyzejskom paláci. Otázka znie, či sa rozhodne kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách. Zatiaľ sa vyjadruje vyhýbavo, ale mnohí si myslia, že je pripravený uchádzať sa o najdôležitejšie kreslo vo Francúzsku.
debata (2)

Minister hospodárstva Emmanuel Macron, ktorý nedávno založil hnutie Vpred, sa pozdáva rastúcemu počtu voličov. „Fenomén Macrona je nesporný. V značnej miere funguje na základe odmietania existujúcej politickej ponuky,“ povedal sociológ François Miquet-Marty pre denník Libération. Inštitút Viavoice, ktorému šéfuje, urobil prieskum, z ktorého vyplynulo, že 38-ročného ministra si želá najviac opýtaných ľavicových voličov za nového prezidenta.

Pred pár dňami Macron prijal ponuku mesta Orléans, aby prevzal záštitu nad oslavami Johanky z Arku. "Vedela, že sa nenarodila, aby žila, ale aby sa pokúsila o nemožné,“ vyhlásil o národnej hrdinke, ktorá sa postavila na čelo francúzskych vojsk počas storočnej vojny a neskôr ju upálili za kacírstvo. "Nie je ťažké v týchto slovách vidieť autoportrét Macrona,“ poznamenal denník Le Figaro.

Niekdajší bankár, ktorého si socialistický prezident François Hollande vybral za poradcu a neskôr vymenoval za dôležitého ministra, by ako nový šéf Elyzejského paláca prekreslil dejiny. Dokázal by takpovediac nemožné – nestraník, ktorý sa dosiaľ neuchádzal ani o najnepatrnejšiu volenú funkciu, by sa stal hlavou štátu.

Macron zatiaľ zahmlieva, či bude kandidovať v apríli 2017. Ak nakoniec povie áno, pomôcť mu môže, že je novou tvárou a myšlienkami vie osloviť ľavicových aj pravicových voličov. Zároveň však platí, že politickými ambíciami a niektorými názormi rozčuľuje vládnucich socialistov. „Minister financií Michel Sapin ho nazval magorom z tretieho poschodia,“ tvrdia noviny Le Parisien. (Obaja ministri úradujú v rovnakej budove.) Macron je totiž známy tým, že spochybňuje niektoré nápady aj zákony schválené ľavicou, ktorá si ich pritom kladie do svojej politickej vitríny.

Mimo kamier hovorí nabrúseným jazykom. Ako napríklad už aj dávnejšie, keď mal ironicky komentovať prekvapujúci návrh súčasného prezidenta Hollanda ešte v jeho predvolebnej kampani, aby sa 75 percentami zdanili ročné príjmy prevyšujúce milión eur. „Macron povedal, že je to Kuba bez slnka,“ napísal portál Politico.

Podľa mnohých v ľavicovom tábore je kacír – odpadlík, ktorý sa túži povýšiť nad prezidenta, ktorý ho priviedol do politiky. Macron tvrdí, že je lojálny voči Hollandovi, ale dodáva, že sa cíti slobodný, čiže nezaviazaný.

Francúzsky politický Mozart, ako Macrona prezývajú obdivovatelia, pôsobí znepokojujúco aj pre opozíciu. Prieskumy naznačujú, že dosť hlasov odoberá aj nádejnému kandidátovi konzervatívcov exprezidentovi Nicolasovi Sarkozymu a tiež líderke krajnej pravice Marine Le Penovej.

Opozícia síce zdôrazňuje, že Hollandovi už chýba dostatok politického kyslíka, aby vedel reformovať krajinu, no môže naraziť na nečakane ťažkú výzvu v prezidentských voľbách. Macronovi môžu dorásť také silné politické pľúca, že by bol schopný sfúknuť ktoréhokoľvek vyzývateľa v druhom, rozhodujúcom, kole volieb.

Prezidentské šance Emmanuela Macrona

  • Za najlepšieho kandidáta ľavice označilo Emmanuela Macrona 38 percent opýtaných. S odstupom nasledujú premiér Manuel Valls (28 %), bývalá šéfka Socialistickej strany Martine Aubryová (21 %), prezident François Hollande (11 %).
  • Z prvého kola volieb by Macron postúpil do rozhodujúceho s najväčším ziskom hlasov. Podporilo by ho 25 percent voličov. Líderka krajnej pravice Marine Le Penová by dostala o jedno percento menej, čiže medzi nimi dvoma by sa v druhom kole rozhodlo o víťazovi. Konzervatívny exprezident Nicolas Sarkozy by bol až tretí s 18 percentami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron