Číňania boli hrubí, povedala kráľovná Alžbeta k vlaňajšej návšteve Si Ťin-pchinga

Za "veľmi hrubé" označila britská kráľovná Alžbeta II. správanie čínskych úradníkov počas vlaňajšej návštevy prezidenta Si Ťin-pchinga. Kráľovná sa tak vyjadrila v rozhovore s policajtkou, ktorá mala na starosti bezpečnosť počas štátnej návštevy. Informovala o tom BBC. Policajtka rokovania s Číňanmi označila za "ťažkú ​​skúšku".

11.05.2016 12:24
Británia, kráľovná Alžbeta II. 2016 Foto: ,
Britská panovníčka Alžbeta II. sa v rozhovore s policajtkou zmienila, že čínski úradníci boli počas vlaňajšej návštevy Si Ťin-pchinga v Londýne "hrubí".
debata (35)

Deväťdesiatročná kráľovná sa k októbrovej návšteve čínskej hlavy štátu vrátila na utorkovej záhradnej slávnosti v Buckinghamskom paláci v rozhovore s policajtkou Lucy D'Orsiovou.

Policajtka Alžbete II. opísala náročné rokovania s čínskymi predstaviteľmi, načo jej kráľovná odvetila, že boli „veľmi hrubí k (našej) veľvyslankyni“. D'Orsiová opísala incident, keď čínski zástupcovia odišli zo stretnutia s britskou veľvyslankyňou v Číne ako „veľmi hrubý a veľmi nediplomatický“.

Podľa agentúry AP je kráľovnin výrok neobvyklý, lebo Alžbeta si svoje názory necháva väčšinou pre seba. Vyjadrenie zrejme nepomôže snahe britskej vlády o výrazné prehĺbenie vzájomných obchodných vzťahov Londýna s Pekingom.

„Kráľovnine súkromné ​​rozhovory nekomentujeme,“ uviedla hovorkyňa Alžbety II. „Čínska štátna návšteva bola však mimoriadne úspešná a všetky strany úzko spolupracovali na tom, aby prebehla hladko,“ dodala.

Výrok Alžbety II. nebol v utorok jediným diplomatickým faux-pas. Na verejnosť unikol aj záznam rozhovoru kráľovnej s premiérom Davidom Cameronom, na ktorom sa šéf britskej vlády zveril, že na plánovaný summit proti korupcii prídu aj zástupcovia dvoch zrejme nejskorumpova­nějších krajín sveta. Výslovne sa pritom zmienil Nigérii a Afganistane.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžbeta II. #Si Ťin-pching