Británia zvýšila stupeň ohrozenia severoírskym terorizmom

Britské ministerstvo vnútra zvýšilo stupeň ohrozenia terorizmom spojeným so situáciou v Severnom Írsku z druhého na tretí stupeň z celkových piatich stupňov. Podľa ministerky vnútra Theresy Mayovej to platí pre Anglicko, Wales a Škótsko, informovala stanica BBC.

11.05.2016 16:21
severné írsko, radikál, terorista Foto:
Člen radikálnej skupiny Skutočná IRA.
debata (2)

Stupeň ohrozenia terorizmom spojeným s výbušnou situáciou v Severnom Írsku bol doteraz druhý najnižší, teda „mierne“ ohrozenie. Ministerstvo ho teraz zvýšilo na stupeň „značného“ ohrozenia, čo znamená, že je značná hrozba, že existuje pravdepodobnosť útoku. Podľa Mayovej zvýšenie stupňa odráža „pokračujúcu hrozbu plynúcu z opozičnej republikánskej aktivity“.

V samotnom Severnom Írsku platí druhý najvyšší stupeň ohrozenia, ktorý znamená vážnu hrozbu, keď je atentát vysoko pravdepodobný. Neexistujú však žiadne konkrétne poznatky o bezprostrednom útoku. Skupina Nová IRA, ktorá sa odvoláva na Írsku republikánsku armádu, pred časom varovala, že jej členovia sú odhodlaní „znovu začať vojnu s odvekým nepriateľom nášho národa“.

Severné Írsko zažilo tri desaťročia sektárskeho násilia medzi protestantskými unionistami a katolíckymi republikánmi. Násilnosti si od roku 1969 vyžiadali okolo 3 500 ľudských životov. V roku 1998 vznikol na základe mierovej dohody systém snažiaci sa upokojiť obavy oboch táborov.

Stupeň ohrozenia Británie medzinárodným terorizmom zostáva nezmenený – druhý najvyšší.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Veľká Británia #Severné Írsko