Rokovanie ministrov o Donbase neprinieslo pokrok

Rokovanie ministrov zahraničia Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny neprinieslo pokrok v otázke usporiadania volieb na území ovládanom proruskými separatistami. Novinárom to po skončení schôdzky v Berlíne povedal šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier. Už pred začiatkom rokovania pritom kritizoval, že jednotlivé strany konfliktu stále úplne nenaplnili svoje záväzky z minuloročnej dohody z Minsku.

11.05.2016 16:49
debata (29)

Podľa Steinmeiera viedlo trojhodinové rokovanie len k dohode o tom, že by prímerie uzavreté pred rokom na základe dohody z Minsku malo byť trvalé. Nepodarilo sa však dohodnúť spôsob, akým by sa mali uskutočniť miestne voľby na východe Ukrajiny, čo je jedna z podmienok dohody z Minsku.

Nemecký minister už pred začatím schôdzky kritizoval, že sa napĺňanie dohôd v posledných mesiacoch prakticky zastavilo. „Tak to nemôže zostať. Každé bezvýsledné rozhovory v sebe nesú riziko, že sa konflikt znova vyostrí,“ varoval minister a dodal, že súčasné upokojenie situácie na východe Ukrajiny nemusí vydržať.

Steinmeier tiež vyzval všetky strany konfliktu, teda Ukrajinu, Rusko i separatistov, na splnenie záväzkov prijatých v Minsku. Inak podľa neho nebude možné dosiahnuť významný pokrok pre dlhodobé riešenie situácie na východe Ukrajiny.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny si podľa OSN od svojho vypuknutia v apríli 2014 vyžiadal už viac ako 9 300 mŕtvych. Cez 21-tisíc ľudí utrpelo zranenia.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas