Taliansko schválilo legalizáciu homosexuálnych partnerstiev

Taliansky parlament definitívne schválil právne uznanie zväzkov osôb rovnakého pohlavia. Vláda premiéra Mattea Renziho si presadenie zákona zaistila tým, že jeho schvaľovanie spojila s hlasovaním o vyjadrení dôvery.

11.05.2016 22:19
debata (53)

V prvom stredajšom hlasovaní poslanci dolnej komory zamietli všetky navrhované úpravy novej legislatívy, čím otvorili cestu k jej konečnému schváleniu. V prípade odsúhlasenia zmien by vládnu predlohu musel opäť prerokovať Senát a celý proces schvaľovania by sa predĺžil. V druhom hlasovaní poslanci dolnej komory legislatívu definitívne schválili pomerom hlasov 372 ku 51, 99 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.

Aktivisti bojujúci za práva gejov a lesieb označili rozhodnutie poslancov za historické. Vyjadrili však sklamanie z toho, že zo zákona napokon vypadlo ustanovenie umožňujúce adopcie detí. Schválená legislatíva priznáva párom rovnakého pohlavia mnohé z práv spájaných s tradičným manželstvom vrátane práva dediť majetok a nosiť spoločné meno. Ďalej sa v ňom zaručuje právo na návštevy v nemocnici v prípade kritického zdravotného stavu partnera a na rozhodovanie týkajúce sa na ňom vykonávaných lekárskych úkonov.

Taliansko bolo podľa agentúry Reuters poslednou spomedzi veľkých krajín západnej Európy, v ktorej neboli uznávané registrované partnerstvá homosexuálov. Opatrenie bolo schválené po dlhých rokoch diskusii a sporov, ku ktorým prispieval aj vytrvalý odpor katolíckej cirkvi.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #homosexuáli