Turecko tvrdí, že spĺňa podmienky EÚ, tá to popiera

Turecko podľa jeho ministra pre európske záležitosti Volkana Bozkira spĺňa všetkých 72 podmienok Európskej únie pre zavedenie bezvízového styku medzi oboma stranami v rámci marcovej dohody o migrácii. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker však dal vo štvrtok v Berlíne najavo, že dohoda medzi EÚ a Tureckom padne, ak Ankara nesplní svoje záväzky, vrátane zmiernenia protiteroristických zákonov. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť zopakoval, že protiteroristické opatrenia Ankara nemieni meniť, a obvinil úniu z pokrytectva.

12.05.2016 14:29
debata (6)

Bozkir, ktorý je na návšteve v Európskom parlamente v Štrasburgu, v tureckej televízii povedal, že by bolo neprijateľné a nespravodlivé, keby Brusel odložil zrušenie víz, ktoré je súčasťou širšej migračnej dohody medzi EÚ a Tureckom.

Juncker však povedal, že únia prikladá veľkú váhu daným podmienkam. „Ak Erdoganova stratégia spočíva v tom, aby zabránil Turkom voľne cestovať po Európe, musí sa za to zodpovedať tureckému ľudu. Nie je to môj problém, bude to jeho problém,“ upozornil Juncker.

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel zdôraznil, že Turecko nebude mať právo na výnimku z podmienok EÚ. Nie je podľa neho možné vytvárať v únii špeciálne pravidlá pre Turecko, uviedla agentúra AFP. Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier povedal, že „lopta je na tureckej strane“, pričom výslovne zdôraznil, že Turecko musí prestať v prenasledovaní novinárov na základe protiteroristických zákonov.

Bozkirove výroky o plnení kritérií sú v rozpore s názorom EÚ, podľa ktorého zostáva otvorených ešte päť kapitol: boj proti korupcii, ochrana dát, spolupráca súdov s únijnými štátmi, spolupráca s Europolom a protiteroristické zákony. Pôvodne mali Turci do schengenského priestoru bez kontrol vnútorných hraníc cestovať na 90 dní bez víz už od konca júna.

Európska komisia pred niekoľkými dňami podmienečne odporučila zavedenie bezvízového styku, ale mnohí poslanci Európskeho parlamentu dali počas stredajšej debaty jednoznačne najavo, že s tým nesúhlasia.

Bozkir tiež v Štrasburgu povedal, že ďalšie kroky Turecka budú v súlade s inštrukciami prezidenta Erdogana, čo je zarážajúce, pretože aj za zahraničnú politiku je zodpovedná vláda, ktorej premiérom je stále Ahmet Davutoglu. Prezident má podľa platnej tureckej ústavy skôr ceremoniálne právomoci. Davutoglu pred týždňom oznámil, že funkciu ešte v tomto mesiaci opustí so zvolením nového šéfa vládnej strany AKP. Nikto v EÚ ani v Turecku nepochybuje o tom, že je to výsledok nezhôd s Erdoganom, ktorý je neformálne stále mužom číslo jedna na tureckej mocenskej pyramíde.

Erdogan v posledných dňoch opakovane zdôraznil, že jeho krajina protiteroristické zákony nezmení.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #víza