Pri útokoch IS v Iraku zahynulo najmenej 20 vojakov a policajtov

Samovražední atentátnici z hnutia Islamský štát (IS) vo štvrtok pri viacerých samovražedných útokoch v Iraku zabili viac ako dve desiatky vojakov a policajtov. Radikáli najprv skoro ráno zaútočili na policajnú stanicu v Bagdade, kde zomrelo päť ľudí a ďalších najmenej 14 utrpelo zranenia. Neskôr sa atentátnik s nákladným autom naplneným výbušninami odpálil blízko vojenskej jednotky pri Ramádí na západe krajiny. Zomrelo pritom najmenej 17 príslušníkov irackej armády, uviedla agentúra Reuters.

12.05.2016 15:46 , aktualizované: 18:56
Irak, Bagdad, útoky, nemocnica, Foto: ,
Útoky v Bagdade si už v stredu vyžiadali množstvo mŕtvych a zranených.
debata

Hnutie IS sa prihlásilo aj k stredajším útokom v irackej metropole, počas ktorých prišlo o život najmenej 94 ľudí a niekoľko desiatok ďalších utrpelo zranenia.

Útočníci v Bagdade sa zamerali na policajnú stanicu na západnom predmestí Abú Ghrajb. Agentúra AP uviedla, že prvý atentátnik sa odpálil pri vjazde do areálu, druhému sa podarilo dostať sa do budovy veliteľstva.

Pri Ramádí sa ozbrojenci z IS zamerali na armádu, ktorá mesto z rúk radikálov dobyla len pred piatimi mesiacmi. Okrem toho, že pri atentáte zabili 17 vojakov, obkľúčili tamojší armádny pluk, podarilo sa im dobyť dôležitý most a prerušiť tak dôležitú zásobovaciu trasu medzi Ramádí a oblasťami ležiacimi na sever od mesta. Agentúre Reuters to povedal tamojší armádny veliteľ, podľa ktorého je cieľom IS zbrzdiť očakávanú irackú ofenzívu, ktorá by prerušila zásobovacie trasy islamistov do nimi ovládaného mesto Fallúdža.

Hoci sa bezpečnosť v Bagdade v poslednej dobe výrazne zlepšila a ubudlo mŕtvych, stredajšie útoky ukázali, že radikáli sú stále schopní zorganizovať atentáty, pri ktorých umierajú desiatky ľudí.

Islamisti v roku 2014 ovládli veľké oblasti na severe a západe krajiny, ale vládne jednotky s pomocou medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi časť týchto území už dobyli späť. Vlani v decembri vládne sily oslobodili Ramádí, ktoré je strediskom rozľahlej provincie Anbar. Teraz je ich cieľom Mosul, ktorý ozbrojenci obsadili v júni 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #útoky #Bagdad #IS