Francúzska vláda ustála hlasovanie o dôvere

Francúzska socialistická vláda premiéra Manuela Vallsa v Národnom zhromaždení ustála hlasovanie o dôvere spojené s kontroverznou reformou Zákonníka práce. Pre pád vlády hlasovalo 246 zákonodarcov, na odvolanie kabinetu je však potrebných najmenej 288 hlasov. Hlasovanie o dôvere vyvolala konzervatívna opozícia v reakcii na stredajšie rozhodnutie vlády zaviesť reformu Zákonníka práce pomocou dekrétu, čím obišla parlament.

12.05.2016 21:22
Manuel Valls, Foto: ,
Francúzsky premiér Manuel Valls obkolesený členmi parlamentu počas debaty v Národnom zhromaždení.
debata

Reforma zamestnávateľom uľahčí prijímanie i prepúšťanie pracovníkov. Plánované zmeny v uplynulých týždňoch vyvolali vlnu protestov po celom Francúzsku.

Parížom vo štvrtok pochodovali za silnej asistencie polície desiatky tisíc demonštrantov. Protesty sa odohrali v relatívnom pokoji, polícia však proti radikálnejším demonštrantom použila slzný plyn, uviedla agentúra AP. Podobné scény sa odohrávali pri protestoch proti reforme aj v Marseille, Nantes, Grenobli, Montpellieri, Lille či Tours. V Toulouse boli pri potýčkach s políciou podľa BBC zranení dvaja mladí demonštranti. V Nantes a Rennes odborári a študenti blokovali cesty a školy. Protesty majú pokračovať aj budúci týždeň.

Mimoriadnym krokom, ktorý umožňuje ústava, sa vláda vyhla riziku, že schválenie zmien rok pred voľbami parlamentu a hlavy štátu zablokujú jej vlastní poslanci. Zmiernenie ochrany zamestnancov podľa vlády podniky podnecuje k prijímaniu nových pracovníkov. Kritici však tvrdia, že reforma umožní zamestnávateľom obchádzať práva zamestnancov.

Cieľom vlády je spružniť pracovný trh a znížiť nezamestnanosť, ktorá je dlhodobo vysoká. Prezident François Hollande sľúbil, že sa budúci rok nebude uchádzať o druhý prezidentský mandát, pokiaľ nezačne počet ľudí bez práce stabilne klesať.

Kritici reformy odsudzujú hlavne tri body, a to zámer zaviesť maximálnu výšku odstupného v prípade prepúšťania, zmiernenie podmienok prepúšťania zamestnancov z ekonomických dôvodov a menšiu záväznosť dodržiavať 35-hodinový pracovný týždeň, ktorý socialisti presadili v roku 2000.

Za 57 rokov Piatej republiky vláda nezískala dôveru len raz, a to v roku 1962 kabinet Georgesa Pompidoua, pripomenula agentúra Reuters. Vtedajší prezident Charles de Gaulle však nechal rozpustiť Národné zhromaždenie a jeho neskorší nástupca Pompidou sa nakoniec stal najdlhšie úradujúcim premiérom Piatej republiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #hlasovanie o dôvere #Manuel Valls