Protiraketový štít v Európe dráždi Moskvu

USA rozprestierajú ochranný dáždnik nad Európou. Na juhorumunskej základni Deveselu, ktorú v polovici minulého storočia vybudoval Sovietsky zväz, vo štvrtok sprevádzkovali zariadenie s americkými antiraketami schopnými ničiť balistické strely. Rusko to označuje ako svoje priame ohrozenie a ohlasuje odvetné kroky.

13.05.2016 10:00
Rumunsko, Deveselu, protiraketová základňa, NATO Foto: ,
Americký vojenský námorník nesie rumunskú vlajku počas slávnostného odovzdania protiraketovej základne v Deveselu.
debata (569)

Už dnes (piatok) sa začne výstavba ďalšej protiraketovej základne v Poľsku v oblasti mesta Redzikowo pri Baltskom mori, len 150 kilometrov od ruskej enklávy Kaliningrad. Popri radarovej základni v Turecku a rozmiestení amerických plavidiel pri európskych brehoch ide o ďalšie prvky systému protiraketovej obrany Aegis, ktorý by mal byť do dvoch rokov plne funkčný.

„Cieľ NATO je jasný: chrániť našich občanov a územie proti hrozbám,“ vyhlásil šéf aliancie Jens Stoltenberg v Deveselu. Protiraketový štít podľa neho predstavuje „dôležité posilnenie schopnosti brániť európskych spojencov proti šíreniu balistických striel z oblasti mimo euroatlantického priestoru“, predovšetkým z Blízkeho východu. „Rumunský systém, rovnako ako ten v Poľsku, nie je namierený proti Rusku,“ zdôraznil. „Geograficky ani fyzicky systém NATO nemôže zostreľovať ruské medzikontinentálne balistické rakety. Antirakiet je príliš málo a sú buď príliš ďaleko na juhu, alebo príliš blízko k Rusku,“ dodal.

Rusko, ktorá má po zabratí Krymu a vypuknutí bojov na východe Ukrajiny najnapätejšie vzťahy s NATO od skončenia studenej vojny, Stoltenbergovmu ubezpečovaniu neverí. Moskva tvrdí, že protiraketový štít je namierený práve proti nej, lebo ohrozuje jej jadrový odstrašujúci arzenál. Kremeľ vo štvrtok oznámil, že „prijme opatrenia na posilnenie svojej obranyschopnosti". Podľa ruských médií Moskva sa chystá prezbrojiť svoje strategické sily na medzikontinentálne strely s „ťažko predvídateľnou dráhou letu“.

„Ide pre nás o priamu hrozbu. To všetko je na sto, dvesto, tristo, tisíc percent namierené proti nám," citovala agentúra Interfax šéfa branného výboru ruskej Štátnej dumy admirála Vladimira Komojedova. „Tu nejde o Irán, ale o Rusko s jeho jadrovým potenciálom odstrašovania," do­dal.

Predstavitelia USA a NATO však trvajú na tom, že štít má zaistiť ochranu hlavne pred iránskymi strelami. „Kým Irán pokračuje vo vývoji, skúškach a rozmiestňovaní balistických rakiet, Spojené štáty budú spolupracovať so svojimi spojencami na obrane NATO," vyhlásil námestník šéfa Pentagonu Robert Work na slávnostnej ceremónii v Deveselu. Podľa Washingtonu Teherán je už dnes schopný svojimi balistickými raketami zasiahnuť niektoré časti Európy vrátane Rumunska. Moskva však argumentuje, že možné nebezpečenstvo z Iránu pominulo po tom, čo sa Teherán dohodol s medzinárodným spoločenstvom na budúcnosti svojho jadrového programu. „Situácia s Iránom sa dramaticky zmenila," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

© Autorské práva vyhradené

569 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #NATO #Rumunsko #protiraketová obrana #Deveselu