Štít NATO provokuje Moskvu

Najstarší syn Jack je vojenský poradca na Ukrajine, mladší Raul slúži na lodi v Gibraltári, Johny je v sudánskom Darfúre a najmladší Tod je v Afganistane, reaguje v najnovšom vtipe Američanka pani Johnsonová na otázku kamarátky pani Smithovej, ako sa majú jej deti. A manžel? Vraj cestuje po Európe v rámci prednáškového turné a vysvetľuje, ako sa rozpína Putinov režim. Veľa dôvodov na smiech však nie je. NATO napriek kritike Ruska totiž pokračuje v budovaní raketového štítu v relatívnej blízkosti ruských hraníc.

16.05.2016 07:15
vojaci, NATO, vojenské cvičenie, Foto: ,
Počas víkendu pokračovalo spoločné vojenské americko–gruzínske cvičenie v rámci nácviku síl rýchlej reakcie NATO. Na snímke sa vojaci USA premiestňujú na vojenskej základni Viazani neďaleko Tbilisi.
debata (258)

Najnovšie „základný kameň“ slávnostne poklepali Američania v sobotu v severopoľskom Redzikowe. Ide o súčasť protiraketového štítu „chrániaceho európskych spojencov v aliancii“. Rovnaká základňa amerického protiraketového systému Aegis je od štvrtka už v prevádzke v Rumunsku.

Nie proti Rusku, ale bez neho

Aliancia ubezpečuje, že štít nie je namierený proti Rusku, ale slúži na obranu pred možnými útokmi z krajín tzv. osi zla. Teda napríklad z Iránu či KĽDR. Napriek tomu ruský prezident Vladimir Putin v sobotu znovu charakterizoval budovanie protiraketového štítu v Európe ako „jasné porušenie odzbrojovacích dohôd“.

Rusi svojho času v rámci minimalizovania hrozieb útoku zo spomínanej tzv. osi zla svojho času prekvapili alianciu ponukou existujúcich vlastných kapacít na juhu Ruska. Teda objektov ležiacich oveľa bližšie k Iránu či KĽDR, ako pôvodne plánované objekty NATO v Poľsku, Česku a najnovšie v Rumunsku.

Boli by tak schopné zlikvidovať nebezpečenstvo skôr, ako sa nepriateľské rakety priblížia nielen k Európe, ale aj k ruským južným hraniciam. Brusel však ponuku odmietol s odôvodnením, že existujúce strediská „nevyhovujú technicky ani technologicky“.

Tak ako je to vlastne?

Odpoveď treba hľadať v odpovediach na viaceré otázky. Napríklad je kontroverzný štít skutočne obranný a neohrozuje nikoho? Súčasťou každého obranného komplexu sú aj útočné prvky. Čosi ako meč a štít. A čo v prípade možného útoku Iránu a KĽDR?

V takom prípade by na budovaní základní bola vítaná aj účasť Ruska. Napríklad využitím základne v Azerbajdžane. Putinova spomínaná ponuka bola vlastne provokáciou. Moskva vedela, že Brusel ju odmietne, pretože je dodnes presvedčená, že ide o protiraketovú obranu namierenú proti Rusku.

Sotva obstojí aj tvrdenie, podľa ktorého na budovaných základniach bude minimálny počet obranných rakiet. Dnes nie je totiž problém mať v potrebnej chvíli operatívne toľko rakiet, koľko treba. Dôležité je vybudovať základňu, „spojazdniť“ jej činnosť a zásobovanie. A prepraviť na ňu ďalšie rakety je otázkou len niekoľko málo hodín.

Brusel opakuje, že ide o obranné rakety zem-vzduch. Ich úlohou je likvidovať vo vzduchu rakety a lietadlá. Ruské nie sú výnimkou. Na likvidáciu pozemných cieľov sú určené iné prostriedky. Stále platí, že dôležité je vybudovanie infraštruktúry a premiestnenie do nej, čo treba a kedy, už nie je problém.

„Naše argumenty neberiete vážne, a preto budeme nútení prijať protiopatrenia, aby sme partnerom dali na vedomie, že protiraketový dáždnik v Európe nezvýši bezpečnosť, naopak, ešte ju zhorší,“ povedal ešte v roku 2012 Nikolaj Makarov, vtedajší náčelník ruského generálneho štábu citovaný agentúrou ITAR-TASS.

Zároveň nevylúčil, že v krajnom prípade môže Moskva podniknúť v „predstihu“ preventívny úder proti štítu. Ten má byť podľa Američanov hotový v roku 2021.

© Autorské práva vyhradené

258 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #protiraketový systém