Filipíny: Novozvolený prezident chce obnoviť trest smrti

Novozvolený filipínsky prezident Rodrigo Duterte prisľúbil znovu zaviesť trest smrti a dať bezpečnostným zložkám povolenie strieľať s cieľom zabiť. Informovala o tom britská spravodajská spoločnosť BBC.

16.05.2016 07:27
Rodrigo Duterte Foto: ,
Rodrigo Duterte.
debata (8)

Ďalšie kontroverzné návrhy Duterteho, ktorý bude čoskoro oficiálne vymenovaný do funkcie, zahŕňajú aj zákaz alkoholu a fajčenia či obmedzené vychádzky pre deti. Duterte taktiež prisľúbil prerobenie prezidentského paláca na nemocnicu.

Ako starosta juhofilipínskeho mesta Davao si Duterte vyslúžil prezývku „kat“ v súvislosti s jeho úspešným bojom proti kriminalite. Počas jeho starostovania bolo v Davao bezpečnostnými zložkami zabitých viac ako 1 000 ľudí.

„Budem trvať na tom, aby kongres obnovil trest smrti obesením,“ povedal sedemdesiatje­denročný Duterte na tlačovej konferencii v Davao a dodal, že povolenie strieľať s cieľom zabiť bude platiť len pre organizovaný zločin alebo v prípadoch vzdorovania zatknutiu.

Aj Duterteho prezidentská volebná kampaň sa niesla v duchu silnej rétoriky, keď sa vyhrážal drogovým dílerom zabitím a následným vyhodením do Manilskej zátoky. Duterte tiež prisahal, že udelí sebe a členom bezpečnostných zložiek imunitu pred trestným stíhaním aj po odchode z funkcie.

Minulý mesiac sa objavilo video zobrazujúce Duterteho ako si robí žarty na úkor jednej Austrálčanky znásilnenej a zavraždenej v Davao. Povedal, že Austrálčanka bola taká krásna, že ako starosta mal byť prvý v rade.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch ho v roku 2015 označila za „starostu popravnej čaty“ pre jeho zastrašovacie a násilné taktiky v meste Davao.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Filipíny #Rodrigo Duterte