Trump neočakáva dobré vzťahy s britským premiérom Cameronom

Predpokladaný republikánsky kandidát v tohtoročných prezidentských voľbách v USA Donald Trump uviedol, že - ak voľby vyhrá - je nepravdepodobné, že by mal dobré vzťahy s britským premiérom Davidom Cameronom, a to kvôli skorším Cameronovým výrokom na Trumpovu adresu.

16.05.2016 10:11
donald trump, trump, Foto:
Donald Trump.
debata (2)

„Zdá sa, že nedospejeme k veľmi dobrým vzťahom. Chcel by som s Cameronom mať dobré vzťahy, ale vyzerá to, že ani nie je ochotný problém riešiť,“ povedal Trump televízii ITV.

Cameron vlani v britskom parlamente vyhlásil, že Trump je „kontroverzný, hlúpy a zlý“. Hovoril vtedy v súvislosti s petíciou s 560 000 podpismi požadujúcimi zakázať Trumpovi vstup do Británie, kde má miliardár svoje obchodné záujmy. Zakázať Trumpovi vstup premiér odmietol, ale poznamenal, že ak by Trump do Británie prišiel, chcel by zjednotiť krajinu proti nemu.

Pokiaľ ide o britské členstvo v Európskej únii, Trump povedal, že únia je veľmi byrokratická, čo je veľká ťažkosť, a tak by sa Britov spýtal, načo im je? „Ale zase, nechajte ľudí, nech si urobia vlastný názor,“ dodal.

Trump sa stal vlani v Británii mimoriadne nepopulárnym kvôli výzve k dočasnému zákazu vstupu moslimov do USA, ktorou reagoval na streľbu v kalifornskom San Bernardine na konci minulého roka. Manželský pár moslimskej viery tam vtedy postrieľal 14 ľudí.

„Máme obrovský problém s radikálnym islamským terorom,“ povedal Trump v ITV po tom, čo sa ho moderátor spýtal na jeho sporný návrh zakázať vstup moslimom do USA. „Svet lieta do povetria a nie sú to Švédi, kto škodí, rozumiete. Máme teda skutočný problém,“ uviedol.

Trump, ktorý nedávno zablahoželal novozvolenému starostovi Londýna Sadiqovi Khanovi, teraz povedal, že sa ho Khanova kritika dotkla. Khan, ktorý sa stal prvým moslimským starostom britskej metropoly, na adresu realitného magnáta uviedol, že o islame vôbec nič nevie.

„Nepozná ma, nikdy sme sa nestretli, nevie, o čo sa zaujímam. Myslím, že to bola veľmi hrubé vyhlásenie,“ povedal miliardár s tým, že od Khana boli také slová ignorantské. Po Khanovom zvolení Trump v rozhovore pre denník The New York Times povedal, že v prípade londýnskeho starostu by urobil výnimku a do krajiny by ho vpustil. Tiež uviedol, že je šťastný, keď Londýn povedie práve Khan.

Zo zhruba 65 miliónov obyvateľov Británie sa ich k islamu hlási asi 2,7 milióna. V Londýne, v ktorého metropolitnej oblasti žije takmer 14 miliónov ľudí, patria moslimovia k najpočetnejšej náboženskej menšine, žije ich tu podľa údajov zo sčítania obyvateľov v roku 2011 cez dvanásť percent.

Trump: Vystúpenie Británie z EÚ neovplyvní bilaterálne obchodné vzťahy

Pravdepodobný nominant Republikánskej strany do súboja o post amerického prezidenta Donald Trump povedal, že prípadné britské vystúpenie z Európskej únie neovplyvní bilaterálne obchodné vzťahy medzi USA a Britániou ak sa stane prezidentom. Informuje o tom v pondelok agentúra Reuters.

Trump to povedal pre stanicu ITV v interview s Piersom Morganom, ktoré bude odvysielané dnes. „Budem sa správať spravodlivo ku všetkým, ale nevidím rozdiel v tom, či zostanú v EÚ alebo nie,“ vyjadril sa Trump. „Môžem vám však s určitosťou povedať, že by ste neboli niekde na konci radu,“ dodal.

Americký prezident Barack Obama minulý mesiac počas návštevy Londýna povedal, že ak sa Briti v referende rozhodnú vystúpiť z EÚ, tak sa ocitnú na chvoste akýchkoľvek obchodných dohôd s USA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #David Cameron #Donald Trump #Brexit #Sadiq Khan