Kurdi pichli Ankaru ruskou Ihlou

Bojové lietadlá tureckých vzdušných síl zintenzívnili nálety na pozície kurdských ozbrojených milícií pešmergov a jednotky Kurdskej strany pracujúcich (PKK). Ankare sa doteraz darilo "bezbolestne" útočiť zo vzduchu proti povstalcom, ktorých považuje za teroristov.

17.05.2016 07:20
debata (95)

Zdá sa však, že obdobie beztrestných leteckých útokov je minulosťou. Po tom, čo Ankara koncom minulého týždňa stratila bojový vrtuľník AH-1 Kobra a obaja jeho piloti zahynuli. Výstraha pre Turkov prišla z juhovýchodu Turecka. Zároveň sa potvrdilo, že rôzne „obranné štíty“ sú v takomto prípade bezmocné.

„Vrtuľník havaroval kvôli technickej poruche počas snahy pomôcť šiestim tureckým vojakom,“ citovali agentúry turecké oficiálne stanovisko. Kurdi však vzápätí zverejnili video, na ktorom strelec triafa letiaci stroj starším, ešte sovietskym, protileteckým prenosným systémom pod kódovým označením 9K38 Igla. Po zásahu sa Kobra vo vzduchu nad horským masívom rozpadla a zrútila.

Zostrelenie tureckého vrtuľníka americkej výroby vyvolalo vrásky na tvárach tureckých vojenských odborníkov. Po tom, čo Moskva reagovala na novembrové zostrelenie ruského stroja SU-24 rozmiestnením systému protivzdušnej obrany S-300 a S-400 v Sýrii, nie sú totiž Turci bezpeční ani na svojom území.

Otázku, ako sa Igla dostala do kurdských rúk, si kladú nielen v Ankare. Všeobecne sa predpokladá, že systémy dodali zo Sýrie „kurdskí bratia“, ku ktorým sa zase dostali po bojoch s islamskými teroristami. Tí ich pre zmenu získali po vylúpení skladov sýrskej armády.

Ešte vo februári 2005 Rusko potvrdilo, že zbraňový systém Igla dodá Sýrii. A to aj napriek varovaniu Izraela a USA. Washington sa už vtedy obával, že táto a jej podobné zbrane sa môžu dostať do "nesprávnych“ rúk.

Prenosné raketové systémy

Sú vhodné na útok proti nízko letiacim cieľom. V prípade systému Igla až do výšky štyroch kilometrov na vzdialenosť do piatich kilometrov. Americkým ekvivalentom je Stinger, ktorým USA zásobovali Taliban v časoch odporu proti sovietskym jednotkám operujúcim v Afganistane.

Po stiahnutí Američanov z krajiny tie isté rakety v rukách Talibanu zostreľovali lietadlá aliancie. Americký Stinger či ruské SA 7 a Igla, sú malé, ľahké a veľmi mobilné, čo umožňuje používať taktiku „zaútoč a uteč“.

Izrael po neúspešnom pokuse na jeho civilné lietadlo vo vzdušnom priestore jedného z afrických štátov upozorňoval, že sa začala "písať nová kapitola vďaka prenosným raketám“. Tie totiž môžu zasiahnuť množstvo cieľov: od budov cez lode alebo vlaky až po historické pamiatky či kostoly.

Nie je vylúčené, že okrem systému Igla majú Kurdi v Turecku dnes už aj protitankový prenosný systém, ktorým sa povstalcom z PKK už podarilo zničiť turecké húfnice.

Ankara napriek čoraz zložitejšej situácii pokračuje v tzv. antiteroristickej operácii proti Kurdom, ktorá pred časom jednostranne ukončila prímerie s PKK. Kurdi už roky bojujú za svoj štát v Sýrii a v severnom Iraku a na tureckom území za autonómiu. V prípade „irackých“ Kurdov sa to už prakticky podarilo.

„Kurdský problém patrí medzi tzv. staré. Je však principiálny a podceňujú ho tí, ktorí nepracovali priamo s Turkmi,“ upozornil Piotr Stegnij, bývalý ruský veľvyslanec v Ankare. Podľa neho súčasné politické vedenie krajiny nepociťuje žiadnu zodpovednosť za vznik „starého“ problému a je pripravené ísť ešte ďalej.

Pravdou síce je, že počas vlády prezidenta Erdogana sa začalo na kurdských školách s vyučovaním v materčine menšiny. Kurdi majú aj zastúpenie v parlamente. Ibaže situácia sa dnes zmenila. Ani nie tak kvôli zahraničnej politike Ankary, ako hlavne v súvislosti s čoraz zložitejšou vnútropolitickou situáciou v krajine.

Napríklad už aj preto, lebo Tureckí nacionalisti naberajú na sile. Neprekvapuje preto, že ich líder už neraz vyslal prezidentovi Erdoganovi signál, podľa ktorého nevylučuje vytvorenie „pevného spojeneckého zväzku“ s vládnou Stranou spravodlivosti a rozvoja. Samozrejme, že iba za určitých podmienok.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Kurdi #nálety #Ankara #PKK