Kozákov, ktorí prepadli opozičníka, sponzoroval štát

Kozáci, ktorí v utorok pred letiskom v Anape na juhu Ruska napadli opozičného predáka Alexeja Navaľného a jeho spolupracovníkov, dostali v posledných troch rokoch zo štátneho rozpočtu desiatky miliónov rubľov. Upozornil na to ruský internetový denník Gazeta.ru s odvolaním sa na dostupné údaje od samotných anapských kozákov a miestnych úradov.

18.05.2016 10:10
Rusko, kozáci, Navaľnyj Foto: ,
Alexej Navaľnyj (v strede) po útoku kozákov v Anape na juhu Ruska.
debata (157)

„Provokácia môže súvisieť so snahou Navaľného politicky využiť roľnícky protest na Kubáni,“ usudzuje denník. Kubáň je región v južnom Rusku, historicky spätý s kozákmi. V letovisku Anapa podľa denníka pôsobia dve súperiace kozácke organizácie a na akcii proti Navaľnému sa podieľali obe.

Asi tridsiatka kozákov podľa Navaľného verzie napadla jeho skupinu 35 ľudí, vrátane manželiek a detí. Jeden zo šiestich zranených musel byť hospitalizovaný. Polícia spočiatku len prizerala. Kozáci naopak tvrdia, že bitku rozpútal Navaľnyj a jeho stúpenci.

Navaľnyj sa podľa denníka vydal na juh Ruska na pozvanie roľníkov, ktorí žiadajú podporu pre protestné hnutie v Krasnodarskom kraji. Toto hnutie od februára vystupuje proti agroholdingom, ktoré zaberajú farmárom ich pôdu za pomoci skorumpovaných úradov. Úspešní podnikatelia naopak tvrdia, že mnohí zo vzbúrencov nemajú žiaden právny nárok na sporné pozemky, a preto si povolávajú na pomoc opozíciu.

V pondelok si miestna polícia predvolala organizátora verejného protestu plánovaného na utorok, a v noci na utorok zabavila balón, ktorým mal po demonštrácii poverenec roľníkov odletieť do Moskvy. Na akciu sa Navaľnyj zásluhou kozákov nedostal, silné policajné hliadky odradili časť farmárov a zvyšok sa pri proteste vyvaroval politických hesiel. Akciu radšej poňali ako zhromaždenie na podporu boja prezidenta Vladimira Putina proti korupcii.

„Incident súvisí s celkovým úpadkom disciplíny v našej spoločnosti, a to nielen u kozákov,“ povedal denníku Pjotr ​​Dejnekin, ktorý bol v rokoch 1998 až 2003 náčelníkom správy prezidentskej kancelárie pre kozácke otázky. „Kozáci sami aktívne bojujú proti sociálnej nespravodlivosti, preto nechápem, prečo zaútočili na Navaľného. Kvôli pár ľuďom však neodsudzujte všetkých kozákov,“ dodal. Pripomenul, že práve kozáci sa aktívne podieľali na pripojení Krymu k Rusku, a to aj v radoch špeciálnych síl. Pripustil však, že veľké rodiny mávajú svoje čierne ovce.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #napadnutie #kozáci