Po zosuvoch pôdy na Srí Lanke sú vraj stovky nezvestných

Už 46 obetí si vyžiadali záplavy, ktoré od víkendu trápia Srí Lanku. Miestna pobočka Červeného kríža vyjadrila obavy, že ďalších až 200 rodín zavalili zosuvy pôdy, ktoré v noci na stredu pochovali tri dediny. Hovorca srílanského úradu pre zvládanie katastrof to však podľa agentúry AFP poprel.

18.05.2016 10:42
debata

Oblasť poznamenaná zosuvmi pôdy sa nachádza asi 100 kilometrov severovýchodne od metropoly Kolomba. Záchranári zatiaľ z bahna vytiahli 16 mŕtvych tiel a pátrajú po možných preživších aj po ďalších obetiach. Na záchrannej misii sa podieľa vyše 300 vojakov.

Generálny riaditeľ srílanskej pobočky Červeného kríža Neville Nanájakkara, ktorý sa zúčastnil krízového zasadnutia v mieste zosuvu pôdy, v stredu skoro ráno vyhlásil, že počet mŕtvych bude pravdepodobne podstatne vyšší, než hovoria oficiálne údaje.

„Na tomto zasadnutí bolo oznámené, že existujú obavy, že pod zosuvmi zahynulo 300 až 400 osôb,“ povedal agentúre Reuters Nanájakkara. Srílanské úrady potom informovali, že v oblasti sa podarilo zachrániť okolo 150 ľudí, o ďalších najmenej 150 obyvateľoch tak stále nie sú správy, napísala agentúra Reuters.

Agentúra AP potvrdila, že 150 osôb sa podarilo zachrániť. Po viac ako 200 rodinách, ktoré skončili pod zosuvmi pôdy, sa vraj ďalej pátra. Hovorca srílanského úradu pre zvládanie katastrof však tieto správy poprel s tým, že väčšinu nezvestných už našli a že počet obetí by nemal výrazne stúpnuť.

Okrem zosuvov pôdy zabíjal tiež napríklad elektrický prúd. Povodne takisto prinútili viac ako 200-tisíc ľudí vyhľadať útočisko v evakuačných strediskách. Najhoršie zasiahnutá je centrálna časť krajiny, kde záchranári s pomocou vrtuľníkov a člnov dopravili do bezpečia stovky ľudí odrezaných vodou od okolitého sveta. Zaplavené sú aj ulice metropoly Kolomba, kde armáda vytvorila zábranu z vriec s pieskom, aby voda neprenikla do budovy parlamentu.

Meteorológovia predpovedajú dážď aj na ďalšie hodiny, podľa agentúry AFP by však mal slabnúť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #zosuv pôdy