Rakúska vláda prvýkrát zasadala pod vedením nového kancelára

Rakúska vláda v stredu prvýkrát zasadala pod vedením nového sociálnodemokratického kancelára Christiana Kerna, aj keď ešte v starom ministerskom zložení. Trojicu nových ministrov za sociálnu demokraciu začne Kern uvádzať do úradov v stredu popoludní. Kern vo funkcii aj v čele sociálnej demokracie nahradil Wernera Faymanna, ktorý začiatkom minulého týždňa nečakane rezignoval po nedávnom debakli strany v prvom kole prezidentských volieb.

18.05.2016 11:37
debata

Ministri, ktorí v rakúskej vláde zostávajú, dávali podľa agentúry APA najavo radosť z nového štartu koaličnej vlády sociálnych demokratov a ľudovcov a tiež vieru v dobrú spoluprácu s novými členmi vlády. Tí budú celkom traja, čo je polovica všetkých ministrov za sociálnu demokraciu.

Vo vláde končí ministerka školstva Gabriele Heinischová-Hoseková, ktorú nahradí šéfka rektorskej konferencie Sonja Hammerschmidová. Odchádza tiež minister kultúry Jozef Ostermayer, ktorého vystrieda kultúrny manažér Thomas Drozda. Čas v kabinete sa naplnil aj pre ministra dopravy a inovácií Geralda Kluga, do ktorého kresla zasadne doterajší štajerský minister dopravy Jörg Leichtfried.

Optimizmus dával najavo tiež šéf ľudovcov Reinhold Mitterlehner, ktorý vládu v posledných dňoch prechodne viedol. S novým kancelárom Kern sú vraj obaja naladení na rovnakú vlnovú dĺžku.

Päťdesiatročný Kern, ktorý doteraz riadil rakúske železnice, označil v utorok za vládne priority zvládnutie migračnej krízy a oživenie rakúskej ekonomiky, ktoré by malo priniesť zníženie vysokej nezamestnanosti a prispieť k zvyšovaniu reálnych miezd.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Christian Kern