Ruskí komunisti asi zase pôjdu do volieb so Stalinom

Ruskí komunisti, ktorí predstavujú druhú najsilnejšiu politickú stranu v krajine, chcú do kampane pred septembrovými parlamentnými voľbami zapojiť aj sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Nejde len o volebný sľub novej industrializácie krajiny po Stalinovom vzore či odhaľovanie nových pomníkov a búst. Stranícka konferencia v meste Penza nastolila požiadavku zrušiť závery 20. zjazdu sovietskych komunistov, ktorý v roku 1956 odsúdil Stalinov "kult osobnosti". Upozornil na to liberálny denník Kommersant.

18.05.2016 12:33
debata (34)

Požiadavka z Penzy je adresovaná straníckemu zjazdu, ktorý sa bude konať budúci mesiac v Moskve. Prejav Stalinovho nástupcu Nikitu Chruščova, v ktorom odhalil diktátorove zločiny, obsahoval „mnoho klebiet a klamstiev“, vysvetlil denníku oblastný tajomník Georgij Kamnev.

Ústredný výbor podľa Kommersantu prisľúbil návrh posúdiť. Požiadavku na Stalinovu rehabilitáciu nedostal prvýkrát, ale rovnako ako v predchádzajúcich prípadoch ho chce preposlať spolku nástupníckych strán po niekdajšej Komunistickej strane Sovietskeho zväzu. Sám júnový zjazd má „iba technicky“ schváliť kandidátov na poslancov a volebný program. V ňom komunisti skúsia osloviť Rusov sľubom „novej industrializácie, s využitím stalinských skúseností“.

Komunisti v Penze sú v tomto smere pravdepodobne zase o krok pred ostatnými. Vlani v septembri v polmiliónovom meste vzdialenom asi 650 kilometrov juhovýchodne od Moskvy odhalili Stalinovu bustu a v decembri otvorili „Stalinove stredisko“ za účelom „popularizácie a aktualizácie stalinskej praxe“. O skúsenosti sú ochotní sa podeliť s celou krajinou.

Stalinova krutovláda si podľa historikov vyžiadala milióny obetí. Stalin však zostáva populárny ako strojca vojnového víťazstva. Podľa marcového prieskumu nezávislého strediska Levada si polovica Rusov myslí, že Stalin zohral v dejinách pozitívnu úlohu.

Podľa sociológa Leva Gudkova sa názor verejnosti na Stalina zlepšoval od začiatku tisícročia, keď prišiel k moci Vladimir Putin. Vrchol diktátorovej popularity však pominul pred desiatimi rokmi a od tej doby rastie len ľahostajnosť. Rehabilitácia Stalina by tak podľa Gudkova mohla voličov skôr odohnať, než prilákať. „Mlátia prázdnu slamu, čiže (komunisti) narobia veľa hluku, ale nič z toho nevzíde,“ myslí si politológ Valentin Manujlov.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Stalin #komunisti