Britská kráľovná ohlásila investície do obrany a boja proti terorizmu

Britská vláda bude pokračovať v posilňovaní bezpečnosti, dodrží záväzok voči Severoatlantickej aliancii predpokladajúci výdavky na obranu vo výške dvoch percent hrubého domáceho produktu a bude na všetkých úrovniach bojovať proti terorizmu a radikalizácii spoločnosti. V stredu to v parlamente v tradičnom prejave o zámeroch konzervatívnej vlády premiéra Davida Camerona oznámila britská kráľovná Alžbeta II.

18.05.2016 14:23 , aktualizované: 15:06
Alžbeta II., britská kráľovná, princ Philip, Foto: ,
Po boku kráľovnej Alžbety II. sedel jej manžel princ Philip.
debata (8)

„Budú prijaté zákony proti radikalizmu a terorizmu,“ vyhlásila kráľovná vo vystúpení, v ktorom predstaviteľov Dolnej snemovne a Snemovne lordov informovala o krokoch „jej vlády a jej ministrov“.

Kráľovná, ktorú do parlamentu odprevadili manžel princ Philip a syn Charles s manželkou Camillou, zdôraznila, že Británia chce zostať celosvetovo aktívna. Londýn má záujem na bezpečnosti sveta, na udržateľnosti globálneho hospodárstva aj na ochrane životného prostredia.

Alžbeta sa výslovne zmienila o situácii v Sýrii, kde chce Británia pokračovať v boji proti radikálnemu hnutiu Islamský štát. Kráľovná zdôraznila, že riešenie sýrskej krízy a návrat k mieru je podľa Cameronovej vlády možný len na základe politického procesu.

Britská kráľovná Alžbeta II. predstavila v... Foto: SITA, Alastair Grant
alžbeta II., britská kráľovná, britský parlament, Britská kráľovná Alžbeta II. predstavila v parlamente priority vlády premiéra Davida Camerona.

Za ďalšie priority považuje britská vláda investície do technológií a elektronického sveta, kde sa chce Británia stať lídrom. Cieľom je napríklad to, aby každá domácnosť mala vysokorýchlostné pripojenie k internetu a aby štátne inštitúcie boli pre občanov dosiahnuteľné sedem dní v týždni.

Vláda chce tiež riešiť otázku bývania, v pláne je výstavba milióna nových bytov a domov, či uľahčiť a zjednodušiť adopcie. Medzi svoje ciele Cameronov kabinet zaradil aj boj s detskou obezitou, v ktorom má pomôcť väčšie zdanenie sladených nápojov, alebo reformu väzenstva a vzdelávacieho systému.

Podľa slov Alžbety II. čaká vládu Davida... Foto: SITA, TOBY MELVILLE
Alžbeta II. princ Philip, britský parlament, Podľa slov Alžbety II. čaká vládu Davida Camerona reforma väzenského systému, ale aj boj s detskou obezitou.

Medzi plánmi Cameronovho kabinetu na nasledujúci rok sa objavila aj výstavba komerčných kozmodrómov či vývoj automaticky riadených áut. Bojovníkov za vystúpenie Británie z EÚ rozhorčila skutočnosť, že medzi návrhmi zákonov nebol spomenutý zákon o suverenite, podľa ktorého sú britské súdy nadradené Európskemu súdnemu dvoru.

Tradícia slávnostnej ceremónie je stará viac ako päť storočí a je považovaná za ukážku majestátu. Kráľovná z Buckinghamského paláca odišla do parlamentu v kočiari, v Snemovni lordov potom s korunou na hlave zasadla na trón, z ktorého prejav pripravený vládou prečítala. Členovia Snemovne lordov sú povinní kráľovnú vypočuť v historickom sviatočnom odeve, ktorý si môžu požičať, ak ho vo svojom šatníku nemajú.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kráľovná Alžbeta II. #boj proti terorizmu