Pápež: Nie je možné otvárať hranice migrantom dokorán

Pápež František uznal, že nie je možné iracionálne otvárať hranice migrantom a utečencom úplne dokorán. V rozhovore pre francúzsky katolícky denník La Croix však poukázal na to, že je potrebné klásť si na prvom mieste otázku, prečo k migrácii dochádza a kde je príčina úteku miliónov ľudí.

18.05.2016 16:34
debata (33)

Pápež upozornil, že bezprostrednou príčinou sú síce vojny sužujúce Blízky východ a Afriku, ale sú to obchodníci so zbraňami, ktorí tieto oblasti vyzbrojujú. Tiež sa tam málo investuje, čo by mohlo priniesť pracovné príležitosti namiesto terajšej nezamestnanosti. Pápež v tejto súvislosti odsúdil svetový ekonomický systém, ktorý je podľa neho založený na chamtivej honbe za peniazmi. „Úplne slobodný trh nefunguje,“ povedal.

František tiež vyzval európske krajiny, aby sa vyhli uzatváraniu prisťahovalcov do giet. Z jedného z nich pochádzali napríklad teroristi, ktorí udreli v Belgicku. Na zvolení prvého moslima starostom Londýna potom doložil úspech integračnej politiky.

Pápež tiež povedal, že spolužitie kresťanov a moslimov je možné. V Európe podľa neho nie je primárne strach z islamu ako takého, ale z Islamského štátu a jeho dobyvačnej vojny, ktorá čiastočne vychádza z islamu.

„Je pravda, že myšlienka dobývania patrí k myšlienke islamu, ale rovnako tak by sa dal interpretovať záver Matúšovho evanjelia, keď Ježiš vysiela svojich učeníkov ku všetkým národom,“ povedal František.

Pápež sa tiež pozastavil nad tým, ako sa západný model demokracie vyvážal do krajín, ako je Irak alebo Líbya. Spomenul pritom jedného Líbyjčana, ktorý sa sťažoval na súčasnú chaotickú situáciu vo svojej krajine. „Predtým sme mali jedného (diktátora) Kaddáfího, teraz ich máme 50,“ citoval František.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #utečenci #migranti