Ekvádor zasiahli dva silné otrasy zeme za jeden deň

Dva silné otrasy zeme zasiahli v stredu Ekvádor: prvý s magnitúdou 6,7 zaznamenali v skorých ranných hodinách miestneho času a druhý s magnitúdou 6,8 okolo poludnia.

18.05.2016 20:35
debata

Epicentrum prvého zemetrasenia sa nachádzalo v blízkosti mesta Rosa Zarate, informovala americká geologická služba USGS. Zaznamenali ho krátko pred 3.00 h ráno v pomerne malej hĺbke 32 kilometrov.

Ekvádorský prezident Rafael Correa v televíznom príhovore spoluobčanom povedal, že následné otrasy zeme s takouto silou sú normálne v období až do dvoch mesiacov po veľkom zemetrasení, aké postihlo Ekvádor v apríli. To ale neznamená, že nie sú desivé a nemôžu spôsobiť škody.

Prezident uviedol, že dnešné otrasy poškodili niektoré z budov zničených predchádzajúcim zemetrasením, ktoré boli zväčša evakuované. Žiadna budova v dôsledku dnešných otrasov podľa jeho slov nespadla a nemá správy o tom, že by niekto prišiel o život.

Ekvádorský minister pre bezpečnostnú koordináciu César Navas povedal, že jednu osobu zranil padajúci múr a ďalších päť utrpelo zranenia, keď v panike utekali z budov.

Otrasy zaznamenali dnes v blízkosti tej časti pobrežia, ktorú 16. apríla postihlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 7,8. Bolo to najhoršie zemetrasenie v Latinskej Amerike od otrasov v Haiti z roku 2010.

Pri zemetrasení spred mesiaca zahynulo v Ekvádore 660 ľudí a 4 605 bolo zranených. Poškodených bolo okolo 2 000 budov. V provizóriu je stále nútených žiť viac ako 24 000 obyvateľov postihnutých oblastí.

Po aprílovom zemetrasení nasledovali stovky následných otrasov, pričom najmenej päť z nich malo magnitúdu 6,0 či viac.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Ekvádor