Plnenie kvót zaostáva za očakávaniami

Európsky plán prerozdeľovania utečencov, na ktorom sa Slovensko odmietlo podieľať, vyzerá po prvej tretine zatiaľ ako debakel. Približne po ôsmich mesiacoch od jeho schválenia sa v rámci dvojročného rozvrhu doteraz podarilo presídliť ani nie stotinu plánovaného počtu migrantov.

19.05.2016 09:00
Grécko, migranti, Foto: ,
Rodina migrantov, ktorí sa dostali do Grécka. Najnovšia správa Európskej komisie ukazuje, že nevychádza snaha o prerozdeľovanie žiadateľov o azyl z gréckeho a talianskeho územia.
debata (13)

Nádejne pritom nepôsobí ani plnenie dohody medzi EÚ a Tureckom, odkiaľ sa mnohí utečenci vydávajú na plavbu ku gréckym brehom. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré zverejnila Európska komisia.

EÚ vlani v septembri odsúhlasila, že počas najbližších dvoch rokov sa premiestni do iných štátov únie dovedna 160-tisíc migrantov z Grécka a Talianska, aby sa odbremenili tieto dve krajiny. „Z gréckeho územia bolo presídlených 909 ľudí a z talianskeho 591,“ uvádza sa v správe komisie. Dokopy je to 1¤500 osôb.

Trojciferný počet migrantov premiestnili z Grécka len do troch krajín (do Francúzska 362, do Holandska 142 a do Fínska 111). Pri presunoch z Talianska sa najviac utečencov dostalo do Fínska (148). Nasleduje Francúzsko (137) a Portugalsko (122). Pri šiestich krajinách sa nachádza v oboch prípadoch nula. Podobne ako na Slovensko nik neprišiel do Rakúska, Dánska, Maďarska, Poľska a Chorvátska.

V polovici marca tohto roku EÚ uzavrela s Tureckom dohodu, podľa ktorej sa Ankara zaviazala spolupracovať pri riešení utečeneckej krízy. Turci dostali ako protihodnotu sľub, že ak splnia balík domácich úloh, čoskoro budú môcť cestovať bez víz do únie. „Dohoda stanovila, že za každého Sýrčana vráteného z gréckych ostrovov bude iný presídlený priamo do EÚ z Turecka. Tento mechanizmus 1:1 má za cieľ nahradiť prílev migrantov v nebezpečných podmienkach cez Egejské more riadnym a legálnym procesom presídľovania,“ pripomenula komisia v stredajšej správe.

Prerozdeľovanie migrantov v EÚ

Krajina Presídlení z Talianska Presídlení z Grécka
Belgicko 24 0
Bulharsko 0 4
Cyprus 0 6
Česko 0 4
Estónsko 0 19
Fínsko 148 111
Francúzsko 137 362
Nemecko 20 37
Írsko 0 10
Lotyšsko 2 21
Litva 0 6
Luxembursko 0 30
Malta 15 11
Holandsko 50 142
Portugalsko 122 89
Rumunsko 6 29
Slovinsko 0 28
Španielsko 18 0
Švédsko 39 0
Švajčiarsko (nečlen EÚ) 10 0
Celkovo 591 909

Poznámka: Zvyšné krajiny neprevzali ani jedného utečenca. Sú nimi Slovensko, Rakúsko, Chorvátsko, Dánsko, Maďarsko a Poľsko. (Británia sa nespomína, lebo sa na ňu vzťahuje výnimka.)

Aktuálna štatistika ukazuje, že doteraz sa týmto spôsobom premiestnilo z Turecka do EÚ len 167 Sýrčanov. Prišli do piatich štátov (do Švédska 55, do Nemecka 54, do Holandska 52, do Fínska 11 a do Litvy 5). Mechanizmus 1:1 začal fungovať od 4. apríla.

Dosiaľ nízky počet presídlených migrantov medzi EÚ a Tureckom môže súvisieť s tým, že utečenci v Grécku využívajú možnosť odvolať sa proti návratu na tureckú pôdu. Zároveň platí optimistický údaj, podľa ktorého sa v porovnaní s minulým rokom výrazne znížila migrácia cez Egejské more. Pokles je približne až o 90 percent, čo sa pripisuje dohode medzi úniou a Ankarou, ktorá má fakticky odstrašujúce účinky pre možných migrantov smerujúcich do Grécka.

O utečeneckej kríze sa v stredu vyjadril pápež František. Známy zástanca migrantov najnovšie uznal, že nie je možné otvárať im hranice úplne dokorán. Poukázal však na to, že na prvé miesto treba klásť otázku, kde je príčina úteku miliónov ľudí. Pápež upozornil, že bezprostredným dôvodom sú síce vojny na Blízkom východe a v Afrike, ale sú to obchodníci so zbraňami, ktorí vyzbrojujú tieto oblasti.

O spolužití kresťanov a moslimov František poznamenal, že je možné. „Je pravda, že myšlienka dobývania patrí k duchu islamu, ale rovnako by sa dal interpretovať záver Matúšovho evanjelia, keď Ježiš posiela učeníkov k všetkým národom,“ podotkol pápež.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #utečenci #kvóty #migranti