Premiér Čiernej Hory podpísal protokol o pristúpení k NATO

Premiér Čiernej Hory Milo Djukanovič a ministri zahraničných vecí krajín NATO podpísali v Bruseli protokol o pristúpení krajiny k aliancii. Teraz sa začína proces ratifikácie v štátoch aliancie, na ktorého konci by sa Čierna Hora mala stať 29. členom aliancie. Už teraz sa však jej zástupcovia môžu ako pozorovatelia zúčastňovať všetkých rokovaní bloku, vrátane letného summitu vo Varšave.

19.05.2016 16:28
Čierna hora, NATO Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (druhý sprava) a premiér Čiernej hory Milo Dukanovič (vľavo) si potriasajú rukou s ministrami pred stretnutím Severoatlantickej rady a Čiernej hory v Bruseli.
debata (46)

„Je to významný deň pre Čiernu Horu i pre alianciu,“ vyhlásil po podpise generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Ratifikačný proces je podľa neho úplne v rukách členských krajín, pripomenul však, že pri poslednom rozširovaní trvala ratifikácia približne rok.

Stoltenberg zdôraznil, že Čierna Hora už prispieva k operáciám NATO i EÚ a tiež sa výrazne reformuje. Členstvo v aliancii jej umožní vytvárať aliančnú politiku, prinesie stabilitu a prosperitu na Balkán. „A je to jasný signál, že dvere do NATO zostávajú otvorené pre krajiny, ktoré zdieľajú a podporujú naše hodnoty,“ povedal s tým, že čaká pokračovanie reforiem v krajine.

Premiér Djukanovič si je podľa svojich slov vedomý, že tento deň je pre jeho krajinu začiatkom cesty a bude potrebné ďalej tvrdo pracovať na reformách v oblastiach ako je vláda práva či boj s korupciou a organizovaným zločinom. „Verím, že dnešok je presvedčivým dôkazom, že Čierna Hora sa pred desiatimi rokmi rozhodla dobre. Že si vybrala dobrú cestu rozvoja a tvrdo pracovala,“ poznamenal premiér krajiny, ktorá tento rok oslavuje desaťročie svojej nezávislosti.

Pristúpenie Čiernej Hory k NATO bude prvým rozšírením Severoatlantickej aliancie od roku 2009, keď do organizácie vstúpili Albánska a Chorvátska. Proti vstupu Čiernej Hory do NATO má námietky Rusko. Predstavitelia NATO však zdôrazňujú, že podobné rozhodnutie je len vecou tej krajiny, ktorá chce do „otvorených dverí“ aliancie vstúpiť. Záujem o členstvo majú tiež Gruzínsko, Macedónsko a Bosna a Hercegovina.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Čierna Hora