Turecký parlament zrušil imunitu štvrtine poslancov

Turecký parlament schválil vládou navrhované zmeny ústavy, ktoré budú znamenať zrušenie imunity zhruba pre štvrtinu poslancov.

20.05.2016 12:06
Turecko, Foto:
Počas vášnivých diskusií o zrušení poslaneckej imunity to v tureckom parlamente iskrilo.
debata (16)

Za ústavnú novelu hlasovalo 373 z 550 záko­nodarcov, čo je viac, než požadovaná dvojtretinová väčšina.

Nové pravidlá najviac postihnú opozičných zákonodarcov. Napríklad prokurdská Ľudová demokratická strana (HDP) môže pre začatie trestného stíhania prísť až o 50 z 59 pos­lancov. Celkovo môže o imunitu prísť až 138 členov parlamentu.

Vláda i prezident označujú HDP za politické krídlo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), proti ktorej členom teraz turecká armáda intenzívne bojuje na juhovýchode krajiny. Prokurdských poslancov obviňujú z podpory terorizmu, za ktorú považujú napríklad aj to, že zákonodarcovia na pôde parlamentu kritizujú armádnu ofenzívu proti kurdským povstalcom.

Nové pravidlá týkajúce sa imunity dlhé týždne rozdeľujú poslancov a debaty o nich boli veľmi vášnivé. Zákonodarcovia sa pre ne niekoľkokrát ostro pohádali a došlo aj na bitky. Dnes počas rannej debaty opustili na protest sálu členovia najväčšej opozičnej Ľudovej republikánskej strany (CHP).

Kritici postupu vlády tvrdia, že nové pravidlá pre imunitu sú účelovou metódou, ako sa zbaviť odbojných poslancov a posilniť v parlamente Erdoganov vplyv.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #Turecko #zmeny ústavy