Abdeslam na prvom výsluchu vo Francúzsku odmietol hovoriť

Salah Abdeslam, ktorý je podozrivý z prípravy minuloročných parížskych atentátov, odmietol na prvom vypočutí pred francúzskymi vyšetrujúcimi sudcami vypovedať. Piatkový výsluch preto ukončili, informovala podľa agentúry AFP parížska prokuratúra. Podľa Abdeslamovho advokáta bude jeho klient, obvinený okrem iného z vrážd a členstva v teroristickej organizácii, vypovedať neskôr.

20.05.2016 13:20
Abdeslam, útoky v Paríži, Frank Berton Foto: ,
Abdeslamov advokát Frank Berton v obkolesení novinárov.
debata (6)

Abdeslam prišiel z väznice Fleury-Mérogis stojacej južne od francúzskej metropoly na parížsky súd o 7:15 v policajnom konvoji, na ktorého pohyb dohliadal vrtuľník. Hoci sa podľa AFP predpokladalo, že výsluch potrvá celý deň, bol zakrátko ukončený, pretože 26-ročný Francúz marockého pôvodu odmietol vypovedať. „Odmietol tiež oznámiť, čo ho viedlo k tomu, že využil právo nevypovedať. Rovnako tak nechcel potvrdiť výpovede, ktoré predtým urobil pred políciou a pred belgickým vyšetrujúcim sudcom,“ uviedla vo vyhlásení prokuratúra.

Abdeslamov advokát Frank Berton uviedol, že jeho klient chce vypovedať neskôr a že je potrebné „dať mu čas“. Problémom podľa obhajcu môže byť umiestnenie v uvedenej väznici, kde je jeho cela 24 hodín denne sledovaná kamerou, kvôli čomu zadržiavaný „nie je v dobrom stave“. Berton novinárom povedal, že chce na túto tému hovoriť s ministrom spravodlivosti.

Sudcovia chceli nielen objasniť Abdeslamovu úlohu v atentátoch, ale taktiež vniesť svetlo do niektorých doteraz zahmlených momentov celej akcie, pri ktorej v novembri zahynulo 130 ľudí a ďalšie stovky ľudí utrpeli zranenia. Podľa vyšetrovateľov mohla byť tragická bilancia útokov ešte vyššia, keby obyvateľ neslávne známej bruselskej štvrti Molenbeek na poslednú chvíľu necúvol zo svojho vlastného samovražedného výbuchu.

Piatkové výsluchy očakávali taktiež príbuzní parížskych obetí, ktorí však boli k ich možnému výsledku skeptickí. „Nesľubujem si od toho veľa. Nech mi nikto nehovorí, že nevedel o útokoch, ktoré sa stali v Bruseli 22. marca. A keď bol pár dní predtým vypočúvaný v Belgicku, nič nepovedal,“ povedal podľa denníka Le Figaro zástupca niekoľkých rodín obetí Jean Reinhart.

Syna marockých prisťahovalcov Abdeslama zadržala belgická polícia 18. marca v Bruseli, kde štyri dni potom zabila trojica džihádistov na letisku a v metre 32 ľudí. Do Francúzska ho vydali koncom apríla. Francúzska prokuratúra ho následne obvinila z členstva v teroristickej organizácii, z vrážd, z únosu a z držania výbušnín a zbraní.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #útoky v Paríži #Salah Abdeslam