Demonštranti sa v Bagdade stretli s vojakmi, platí zákaz vychádzania

Iracká armáda vyhlásila v Bagdade "až do odvolania" zákaz vychádzania, uviedla štátna televízia. Protivládni demonštranti v piatok v metropole vtrhli do ostro stráženej takzvanej zelenej zóny, kde sa nachádzajú vládne úrady a veľvyslanectvá niektorých štátov. Stalo sa tak už druhýkrát za menej než mesiac, uviedla agentúra Reuters. Pri stretoch s bezpečnostnými zložkami, ktoré použili slzný plyn aj streľbu ostrými nábojmi, utrpeli podľa svedkov zranenia desiatky ľudí.

20.05.2016 18:36 , aktualizované: 21:12
debata (3)

Medzi demonštrantmi boli stúpenci šiitskeho duchovného Muktada Sadra aj ľudia z ďalších skupín, ktorí sú nespokojní s politikou súčasnej irackej vlády. Kabinet prezidenta Hajdara Abádího podľa nich zlyháva, nevykonáva reformy a rovnako nie je schopný zaistiť bezpečnosť obyvateľov.

Demonštranti smerovali k budove parlamentu a k úradu premiéra. Reportér agentúry AP opísal, že videl niekoľko zranených ľudí, jeden z demonštrantov mal strelnú ranu na hlave. Správy zo sociálnych sietí o niekoľkých úmrtiach úrady nepotvrdili.

Demonštranti sa vraj zdržali v budove vlády niekoľkých hodín, ale armáde sa podarilo situáciu upokojiť. Demonštranti sa potom začali zo zóny sťahovať na námestie Tahrír.

Sadrovi priaznivci svojimi protestmi vymáhajú personálne zmeny vo vláde, čo má pomôcť vyriešiť korupciu a začať potrebné reformy. Abádí síce nový kabinet navrhol, ale parlament ho zatiaľ neschválil.

Sadr vo vyhlásení varoval bezpečnostné zložky pred násilným potláčaním „pokojných a spontánnych protestov“. Oznámil, že pokojné demonštrácie budú pokračovať a že „nikto nemá právo tomu brániť“. Dodal, že v prípade násilného potláčania „bude revolúcia pokračovať inou formou“. Vládu obvinil z „chladnokrvného vraždenia“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Bagdad #demonštranti