Afganská tajná služba a vláda potvrdili smrť vodcu Talibanu

Afganská tajná služba a šéf tamojšej vlády Abdulláh Abdulláh oznámili, že vodca militantného hnutia Taliban zahynul pri útoku bezposádkovým lietadlom v susednom Pakistane. Potvrdili tak správu ministerstva obrany USA o "pravdepodobnom" usmrtení mullu Achtara Mansúra pri americkom nálete uskutočnenom v sobotu.

22.05.2016 09:12 , aktualizované: 13:23
debata (6)

Podľa vyhlásenia afganského Národného riaditeľstva pre bezpečnosť, ktoré priniesla agentúra DPA, zabil mullu Mansúra dron v oblasti Dálbandín na území pakistanskej provincie Balúčistan. Na inom mieste však DPA uvádza, že nálet sa uskutočnil v pakistanskom meste Kvéta. Citované vyhlásenia tajnej služby a šéfa vlády tiež obsahujú rozdielne časy útoku.

Predošlé správy svetových agentúr sa zmieňovali o americkom útoku na vodcu Talibanu v afgansko-pakistanskom pohraničí, pričom Washington ani Kábul spočiatku nedokázali potvrdiť, či bol naozaj usmrtený.

Zverejnené reakcie Talibanu si navzájom protirečia. Podľa jedného z nich zahynul mulla Mansúr ešte v piatok večer, zatiaľ čo v inom sú tieto informácie označované za „nepodložené“.

Minister zahraničných vecí USA John Kerry sa počas dnešnej návštevy Mjanmarska vyjadril o mullovi Mansúrovi v minulom čase. Povedal, že „predstavoval sústavnú bezprostrednú hrozbu pre americký personál v Afganistane, afganských civilistov, afganské bezpečnostné sily a príslušníkov (vojenskej misie NATO) Rozhodná podpora“.

Šéf afganskej vlády Abdulláh predtým vyjadril presvedčenie, že usmrtenie vodcu Talibanu bude mať priaznivý vplyv na snahy mier v Afganistane, keďže bol „hlavnou postavou brániacou Talibanu zapojiť sa do mierového procesu“.

Mulla Achtar Mansúr nastúpil do čela afganského Talibanu vlani v lete, keď sa potvrdilo úmrtie predchádzajúceho vodcu, mullu Muhammada Umara.

Kancelária afganského prezidenta Ašrafa Ghaního vydala vyhlásenie, v ktorom potvrdila uskutočnenie takéhoto útoku, zatiaľ však nedokázala uviesť, čo sa stalo s mullom Mansúrom.

Šéf afganskej vlády Abdulláh Abdulláh označil jeho smrť za „viac než pravdepodobnú“ a vyjadril presvedčenie, že táto udalosť bude mať pozitívny vplyv na snahy nastoliť mier v Afganistane, kde trvajú boje s Talibanom už 15 rokov. Mulla Mansúr bol totiž podľa neho „hlavnou postavou brániacou Talibanu zapojiť sa do mierového procesu“.

Taliban potvrdil usmrtenie vodcu pri americkom nálete

Vysoký veliteľ afganského militantného hnutia Taliban potvrdil v nedeľu usmrtenie jeho vodcu mullu Achtara Mansúra pri útoku amerického bezposádkového lietadla na území Afganistanu.

Agentúra AP o tom informuje po tom, ako ministerstvo obrany USA oznámilo, že mulla Mansúr bol „pravdepodobne“ zabitý.

Pri nálete na vodcu Talibanu, uskutočnenom so súhlasom amerického prezidenta Baracka Obamu, zahynul údajne aj ďalší bojovník tohto fundamentalis­tického hnutia, ktorý sa s ním viezol v aute, uviedla stanica BBC s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

Mulla Mansúr nastúpil do čela afganského Talibanu vlani po potvrdení úmrtia predchádzajúceho vodcu, mullu Muhammada Umara.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #usmrtenie #Achtar Muhammad Mansúr #veliteľ