Voľby na Cypre vyhrali konzervatívci, hoci ich podpora klesla

V parlamentných voľbách v Cyperskej republike zvíťazili v nedeľu jasne vládnuci konzervatívci, hoci ich podpora v dôsledku nepopulárnych šetriacich opatrení klesla.

22.05.2016 21:38 , aktualizované: 23.05.2016 06:56
debata

Strana Demokratické zhromaždenie (DISY) prezidenta Nikosa Anastasiadisa získala 30,7 percenta hlasov a obsadí 18 z 56 kresiel v Snemovni reprezentantov. Komunistická Pokroková strana pracujúceho ľudu (AKEL) skončila ako druhá s 25,7 percentami hlasov a 15 kreslami v parlamente, informovala tlačová agentúra DPA.

Obe najsilnejšie strany prišli v porovnaní s voľbami pred piatimi rokmi o podporu voličov, u konzervatívcov predstavuje táto strana 3,7 percenta a u AKEL sedem percent. Mnohí Cyperčania trpeli pod reštriktívnym programom, ktorý na nich uvalila v roku 2013 Európska únia a Cyprus iba tento rok mohol vystúpiť do záchranného programu Medzinárodného menového fondu. Anastasiadisov mandát vo funkcii vyprší vo februári 2018 a parlamentné voľby boli považované za test jeho popularity. Strana kresiel u oboch veľkých strán signalizuje nespokojnosť voličov, z ktorej mali prospech malé strany.

Treťou najsilnejšou stranou sa stala Demokratická strana (DIKO) so 14,5 percentami hlasov a do parlamentu sa dostali ešte štyri ďalšie malé strany.

Po prvýkrát v dejinách Cypru bude v parlamente pravicová extrémistická strana, Národný ľudový front (ELAM), obsadí tam dve poslanecké kreslá, oznámila štátna televízia. Volebnej kampani dominovalo pokračujúce rozdelenie ostrova, ku ktorému došlo pred 43 rokmi a dopady finančnej krízy.

Prezident Anastasiadis sa v súčasnosti pokúša dosiahnuť rokovaním s vodcom cyperských Turkov Mustafom Akincim opätovné zjednotenie ostrova. Ľudia v medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republike, ktorú uznalo iba Turecko, sa nemohli na voľbách na Cypre zúčastniť.

Na Cypre stojí prezident nad parlamentom. Je priamo volený ľuďmi a vymenúva radu ministrov. Parlament má legislatívnu a kontrolnú úlohu.

DISY a koalícia menších strán podporujú v parlamente Anastasiadisa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #parlamentné voľby #konzervatívci