V sýrskych pobrežných mestách zomrelo pri explóziách vyše 150 ľudí

Najmenej 148 obetí na životoch si dnes vyžiadala séria explózií a samovražedných atentátov v baštách režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré citovala agentúra DPA.

23.05.2016 11:50 , aktualizované: 19:37
Sýria, útok Foto: ,
Horiace auto na mieste samovraždeného útoku v meste Tartus.
debata (28)

Útoky sa odohrali v pobrežných mestách Tartús a Džabla a zamerali sa na civilné ciele. Prihlásila sa k nim extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Okrem 148 mŕtvych hlásia aktivisti aj približne 200 zranených, uviedla agentúra AP. Oficiálne správy sýrskych štátnych médií však doposiaľ hovoria len o 78 obetiach na životoch.

Situácia v mestách Tartús a Džabla je – na rozdiel od zvyšku Sýrie – obvykle pokojná a k podobným útokom tam napriek prebiehajúcemu konfliktu nedochádza. Obe mestá sú, rovnako ako aj okolitý región, pod pevnou kontrolou vládnych jednotiek. Do oblasti sa uchýlili státisíce vojnových utečencov z iných častí Sýrie.

Prezidentovi Asadovi v súvislosti s útokmi okamžite vyjadril sústrasť jeho spojenec, šéf Kremľa Vladimir Putin. V meste Tartús má Rusko námornú a v provincii Lázikíja zasa leteckú vojenskú základňu.

Džabla je domovom asi 80 000 ľudí, v Tartuse, kde je tiež ruská námorná základňa, žije viac ako 110 000 ľudí.

V Sýrii má od konca februára platiť prímerie, ktoré je však porušované. Hlavné povstalecké skupiny v nedeľu pohrozili, že dohodu o zastavení paľby vypovedia, ak sýrska armáda do 48 hodín neprestane útočiť na pozície povstalcov pri Damasku. V nedeľu večer boli hlásené nálety na ceste vedúcej do východnej časti severosyrského Halabu. Táto časť mesta je v rukách opozície, ale jedinou prístupovou cestou je cesta zvaná Castello. Opozícia tvrdí, že ceste bombardovali ruské lietadlá, čo sýrska vláda ani Rusko nepotvrdili.

Porušovanie prímeria komplikuje prípravu ďalšieho kola mierových rokovaní, ktoré sprostredkováva OSN. Predošlé kolá zatiaľ žiadny pokrok nepriniesli.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #bombový útok #samovražedný útok