Alexander Van der Bellen je rakúskym prezidentom, zvíťazil tesne

Hofburg neskončí v rukách krajnej pravice. Novým rakúskym prezidentom sa stane Alexander Van der Bellen, niekdajší predseda Strany zelených. Získal 50,1 percenta hlasov.

23.05.2016 16:27 , aktualizované: 19:20
Alexander Van der Bellen Foto: ,
Alexander Van der Bellen.
debata (731)

Zvrat prinieslo zratúvanie korešpondenčných hlasov. O novom rakúskom prezidentovi rozhodol rozdiel 31 026 hlasov. Van Der Bellen porazil vyzývateľa Norberta Hofera, ktorý kandidoval za Slobodnú stranu Rakúska a získal 49,9 percenta hlasov. Strana má nálepku populistickej krajnej pravice.

Van der Bellen: Budem nadstraníckym prezidentom

Zmierlivý tón vyžaroval z prvého vystúpenia novozvoleného prezidenta po vyhlásení oficiálnych volebných výsledkov. Jeho dejiskom bol viedenský Palais Schönburg, kde víťaza prezidentských volieb i jeho následné slová privítal a sprevádzal potlesk.

Podľa Van der Bellena je tesný výsledok symbolom pre dve polovice krajiny, ktoré spoločne tvoria krásne Rakúsko.

Van der Bellen ubezpečil vládu spolkového kancelára Christiana Kerna i parlament, že chce byť ich konštruktívnym partnerom. Súčasne informoval, že s okamžitou platnosťou pozastavuje svoje členstvo v radoch rakúskych Zelených.

Prvé vystúpenie novozvoleného rakúskeho... Foto: SITA/AP, Hans Punz
Alexander Van der Bellen Prvé vystúpenie novozvoleného rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena vo viedenskom Palais Schönburg.

Podľa jeho slov existovalo rozdelenie v rámci rakúskej spoločnosti už pred nedávnou volebnou kampaňou, len nebolo tak v centre pozornosti. Teraz však bude podľa neho potrebná iná kultúra, kultúra dialógu a politika, ktorá sa nezaoberá sama so sebou ale reálnymi otázkami, povedal podľa tlačovej agentúry APA Alexander Van der Bellen a netajil, že na neho čaká mnoho práce.

Podľa vlastných slov sa počas celej volebnej kampane usiloval lobovať za to spoločné. Mojím cieľom je byť konštruktívnym partnerom pre spolkovú vládu i rakúsky parlament. Rád by dosiahol, aby ľudia po šiestich rokoch jeho pôsobenia vo funkcii mohli konštatovať, že sa čosi pre nich zmenilo k lepšiemu.

„Budem samozrejme nadstraníckym spolkovým prezidentom pre všetkých Rakúšanov, pre všetkých ľudí v krajine. Budem konať výlučne podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a blaho Rakúska budem vnímať ako najvyššiu maximu pre moje konanie,“ vyhlásil Van der Bellen.

Odstupujúci prezident zagratuloval svojmu nástupcovi

Rakúsky spolkový prezident Heinz Fischer len krátko po oficiálnom vyhlásení konečných výsledkov volieb hlavy štátu zagratuloval svojmu nástupcovi k úspechu.

„Bolo to veľmi tesné,“ pripustil Fischer, ktorý sa po dvoch volebných obdobiach vo funkcii už nemohol uchádzať o priazeň voličov. S ohľadom na túto skutočnosť vyslovil uznanie aj Norbertovi Hoferovi a súčasne mu vyjadril rešpekt za to, že v dlhom a napínavom súboji s angažovanosťou a vervou prezentoval a obhajoval svoje postoje.

Heinz Fischer vyjadril presvedčenie, že nový prezident zvládne veľké výzvy, ktoré sú pred ním. Za najdôležitejšiu Van der Bellenovu úlohu označil „zasypať priekopy“, respektíve, ako to sám preformuloval, zlikvidovať zásadné odlišnosti v názoroch a podniknúť kroky, aby sa spolkový prezident stal hlavou štátu pre všetkých rakúskych občanov. Osobne absolútne verí, že jeho nástupca nájde správne slová a urobí aj adekvátne kroky týmto smerom.

Odstupujúci prezident poblahoželal všetkým krajankám i krajanom k voľbe novej hlavy štátu vo voľbách, ktoré mali napínavý, ale korektný priebeh. Súčasne sa vyznal, že aj on sledoval priebeh volieb s mimoriadnou pozornosťou. Zároveň sa poďakoval všetkým zainteresovaným za ich zabezpečenie, respektíve prácu vo volebných komisiách.

Gratulácie aj zo zahraničia

Nemecký spolkový prezident Joachim Gauck gratuloval novozvolenému rakúskemu prezidentovi. Podľa tlačovej agentúry DPA vyzdvihol predovšetkým proeurópsku orientáciu Alexandra Van der Bellena a fakt, že funkciu prevezme v období veľkých výziev na starom kontinente.

„Teším sa, že sa ako presvedčený Európan aj v rámci vašich nových úloh chcete angažovať za silnú, spoľahlivú a dlhodobo aj prehĺbenú Európsku úniu,“ formuloval najvyšší nemecký predstaviteľ. Joachim Gauck podčiarkol vynikajúce bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami, a to tak v politickej, ekonomickej, kultúrnej i spoločenskej sfére. Poznamenal, že sa spoločne s Alexandrom Van der Bellenom chce aj v budúcnosti angažovať za prehlbovanie priateľstva medzi Rakúskom a Nemeckom.

Novým rakúskym prezidentom bude niekdajší líder... Foto: SITA/AP, Hans Punz
Alexander Van der Bellen Novým rakúskym prezidentom bude niekdajší líder Zelených Alexander Van der Bellen.

Francúzsky premiér Manuel Valls s úľavou prijal informácie o výsledku rakúskych prezidentských volieb. Podľa vlastných slov, ktoré sa objavili na jednej zo sociálnych sietí, registroval s úľavou, že Rakúšania odmietli populizmus a extrémizmus. „Každý v Európe by sa z toho mal poučiť,“ poznamenal.

Za dobré a dôležité pre Európu označili výsledky rakúskych prezidentských volieb českí politici. Premiér Bohuslav Sobotka pogratuloval novozvolenej hlave alpskej republiky a ubezpečil, že sa teší na dobrú susedskú spoluprácu.

Radosť nad výsledkami z Viedne vyjadril aj šéf talianskej diplomacie Paolo Gentiloni, podľa ktorého úľavu počuť z celého starého kontinentu, Taliansko nevynímajúc, veď Rakúsko je susednou a spriatelenou krajinou, podčiarkol minister v Bruseli. Aj on však upozornil, že neslobodno zabudnúť na polovicu voličov, ktorá sa vyjadrila inak.

Ministrom odľahlo, priznal Lajčák

Témou číslo jedna boli v kuloároch počas dnešnej Rady ministrov zahraničných vecí v Bruseli rakúske prezidentské voľby. Po rokovaní ministrov to priznal slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák. „Nakoniec s istou neskrývanou úľavou sme si vypočuli nášho rakúskeho kolegu, že vyhral kandidát s podporou Zelených Alexander Van der Bellen a dá sa povedať, že Rakúsko sa vyhlo tomu, aby sa stalo prvou európskou krajinou, kde sa predstaviteľ extrémistickej politickej strany stal hlavou štátu,“ povedal Lajčák. Minister ale tiež priznal, že nárast extrémizmu je hlbší fenomén a je faktom, že ľudia prestávajú veriť štandardným stranám.

Nárast extrémizmu podľa Lajčáka treba začať analyzovať. „Faktom je, že ľudia prestávajú veriť svojim politickým lídrom, prestávajú mať dôveru k štandardným politickým stranám. Možno aj preto, že nemajú pocit, že hovoria ich jazykom a utiekajú sa k tým, ktorí im sľubujú, že vyriešia ich problémy rýchlo a bezbolestne,“ dodal. Podľa ministra sú ľudia frustrovaní a preto sa nemožno celkom čudovať, že inklinujú k takýmto politikom. „Keď sa pozriete na mapu EÚ, tak vidíte, že v celom rade krajín dnes medzi najsilnejšie strany patria práve takéto strany a z môjho pohľadu je najvyšší čas na istý budíček,“ myslí si Lajčák o náraste extrémizmu v EÚ.

Alexander Van der Bellen

Van der Bellen kandidoval ako nezávislý, ale s podporou Strany zelených, ktorú riadil v rokoch 1997 – 2008. Má 72 rokov. Je známy ako odporca Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). V kampani zdôrazňoval, že by nepripustil menovanie zástupcu krajnej pravice na čelo vlády, a to ani v prípade, že by vyhrala budúce parlamentné voľby. Svoj postoj vysvetlil zlým dosahom na medzinárodnú povesť krajiny aj na fungovanie EÚ, lebo FPÖ spochybňuje opodstatnenos­ť únie.

Obhajuje imigráciu. Súčasnú vládu kritizuje, že zmenila názor na utečeneckú krízu. Prekáža mu napríklad, že stanovila ročný limit na počet prichádzajúcich migrantov a že chce zaviesť kontroly na hraniciach s Talianskom.

Narodil sa vo Viedni. Matka bola Estónka a otec Rus s holandskými koreňmi. Vyštudoval ekonómiu. Je ženatý. V decembri 2015 sa zosobášil s dlhoročnou priateľkou Doris. S bývalou manželkou Brigitte má dvoch synov.

© Autorské práva vyhradené

731 debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Hofer #Alexander Van der Bellen