Ukrajinec s diplomatickým pasom pašoval cigarety

Ukrajinské úrady pristihli vlastného občana s diplomatickým pasom, ako sa snaží prepašovať cez hranice viac ako 60-tisíc škatuliek cigariet. Zadržaným pašerákom je podľa zakarpatského gubernátora Hennadija Moskaľa manžel prvej tajomníčky ukrajinského veľvyslanectva na Slovensku. Incident sa stal už v sobotu na ukrajinsko-maďarských hraniciach.

23.05.2016 19:04
debata (54)

„Naše stanovisko je jasné – nielenže prejavíme nulovú toleranciu, ale budeme s takými prípadmi bojovať,“ povedal šéf ukrajinskej diplomacie Pavlo Klimkin, ktorého citovala agentúra Unian. Klimkin sľúbil veľmi rýchlo vyvodiť závery a tiež podrobné vyšetrovanie, či sú do pašovania zapletení aj ďalší pracovníci veľvyslanectva.

Ministerstvo zahraničných vecí oficiálne neuviedlo žiadne meno. Iba upresnilo, že nešlo o diplomata ani o pracovníka veľvyslanectva, ale o rodinného príslušníka, ktorý ako taký mal diplomatický pas.

Avšak zakarpatský gubernátor Moskaľ vyhlásil, že pri pašovaní zadržali muža prvej tajomníčky ukrajinského veľvyslanectva v Bratislave Oksany Liščyšynovej. "Vodič dodávky Volkswagen Transporter s diplomatickými číslami veľvyslanectva Ukrajiny na Slovensku, obyvateľ Kyjeva Serhij Liščyšyn sa snažil previezť cez hranicu viac ako 5 500 kartónov cigariet. Pohraničníkom a colníkom sa vodič preukázal diplomatickým pasom a listom s podpisom svojej manželky, ktorý potvrdzoval, že dodávka preváža diplomatický náklad, ktorý nepodlieha kontrole, "cituje agentúra Unian Moskaľa.

Na hraničnom priechode colníci a pohraničníci vodiča dodávky požiadali, aby umožnil obhliadnuť náklad. To vodič odmietol a pokúsil sa z pohraničného prechodu odísť, čo sa mu nepodarilo. V aute sa podľa pohraničnej stráže našlo 56 890 cigariet.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #pašovanie #Ukrajina #diplomatický pas