Šéf egyptských vyšetrovateľov poprel správu o výbuchu

Šéf egyptských vyšetrovateľov poprel správu, že ohliadka pozostatkov obetí štvrtkovej havárie lietadla spoločnosti Egyptair ukázala na výbuch na palube. To pod podmienkou zachovania anonymity povedal agentúre AP jeden z expertov, ktorý vraj pozostatky v káhirskej márnici osobne skúmal.

24.05.2016 08:31 , aktualizované: 14:11
airbus 320, egypt air, Foto: ,
Airbus 320 spoločnosti Egyptair. Ilustračná snímka.
debata (8)

Vysokopostavený forenzný vyšetrovateľ podľa AP osobne obhliadal pozostatky v márnici v Káhire. Všetkých 80 kusov tiel, ktoré sa podarilo nájsť a dopraviť do márnice, je podľa neho veľmi malých. „Nie je tu jediná celá časť tela, ako napríklad hlava alebo rameno,“ povedal. Logickým vysvetlením podľa neho je, že na palube došlo k výbuchu.

„Čokoľvek zverejnené na túto tému sú úplne mylné a bezvýznamné domnienky, ktoré nepochádzajú z forenzného úradu,“ citovala egyptská štátna agentúra MENA šéfa tejto organizácie Hišáma Abdalhamída.

Agentúra Reuters uviedla, že vyšetrovatelia podľa jej zdrojov zatiaľ nenašli stopy výbušniny. Na palube airbusu spoločnosti Egyptair bolo v čase jeho pádu do Stredozemného mora 66 ľudí, všetci zahynuli.

Egypt poprel, že by havarované lietadlo menilo pred pádom smer

Lietadlo spoločnosti EgyptAir, ktoré sa počas letu z Paríža do Káhiry zrútilo vo štvrtok nadránom do Stredozemného mora v oblasti medzi Gréckom a Egyptom, pred zmiznutím nezmenilo smer, tvrdí Egypt.

Podľa vyjadrenia gréckeho ministra obrany Panosa Kammenosa však radar ukázal, že AirbusA320 urobil neočakávanú obrátku 90 stupňov vľavo a začal padať. Po prudkom poklese o vyše 7600 metrov urobil obrátku 360 stupňov vpravo, kým sa zrútil do mora. Z radarov sa im stratil vo výške približne 3000 metrov.

Haváriu neprežil nikto zo 66 cestujúcich a členov posádky.

Šéf egyptskej štátnej spoločnosti poskytujúcej letecké navigačné služby, Ehab Azmy povedal agentúre AP, že lietadlo letelo v normálnej výške 11 280 metrov, kým zmizlo z radaru a žiaden nezvyčajný pohyb neurobilo.

„Tento fakt popiera to, čo Gréci hovoria o lietadle: že náhle stratilo výšku, kým zmizlo z radaru,“ citovala ho BBC.

Azmy dodal, že lietadlo ešte nemalo problémy, keď vstúpilo do egyptského vzdušného priestoru, kde ho sledovali „takmer minútu alebo dve, kým sa stratilo“.

Grécki leteckí predstavitelia uviedli, že leteckí dispečeri hovorili s pilotom, keď vstúpil s lietadlom do gréckeho vzdušného priestoru a všetko vyzeralo normálne. Potom sa s ním pokúsili znova skontaktovať, keď mal prejsť do egyptského vzdušného priestoru, ale napriek opakovanému volaniu lietadlo nereagovalo.

Egypťan Ahmy vo vyhlásení, ktoré poskytol denníku Al-Ahram tiež poprel správu, že egyptská kontrola letovej prevádzky nadviazala kontakt s pilotom lietadla.

Egypt v nedeľu vyslal robotickú ponorku do pátrania po letových záznamníkoch nezvestného lietadla EgyptAiru.

Prezident Abdal Fattáh Sísí povedal, že zatiaľ by bolo predčasné prikláňať sa k jednej konkrétnej teórii príčiny havárie letu MS804.

Egyptský minister civilného letectva sa vyjadril, že možnosť teroristického útoku je pravdepodobnejšia ako technické zlyhanie, ale podľa Sísího „je všetko možné“. Predpokladá sa, že sa letové záznamníky nachádzajú v hĺbke od 2500 do 3000 metrov pod hladinou mora.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #pád lietadla