Z gréckeho tábora Idomeni odišlo vyše 2 000 utečencov

Grécke úrady v utorok začali niekoľkodňovú evakuáciu migrantov z provizórneho utečeneckého tábora pri Idomeni na hranici s Macedónskom. Podľa servera denníka To Vima v priebehu dňa odviezlo 42 autobusov 2 024 osôb. V táborisku bolo podľa gréckych úradov odhadom 8400 ľudí, ktorých by mohli možno už do konca týždňa presunúť do iných táborov. Kým grécke orgány uvádzajú, že sa tým ubytovacie podmienky utečencov zlepšia, česká organizácia Pomáhame ľuďom na úteku naopak kritizuje, že utečencov čakajú horšie podmienky.

24.05.2016 08:55 , aktualizované: 20:20
Grécko, Idomeni, utečenci Foto: ,
Migranti odchádzajú z provizorného utečeneckého tábora počas policajnej operácie na grécko-macedónskej hranici.
debata (7)

Grécko sa obyvateľov tábora Idomeni snažilo presvedčiť niekoľko mesiacov, aby sa presunuli na vhodnejšie miesta. Polícia podľa agentúry AP zabránila v prístupe do táboriska všetkým novinárom okrem reportérov gréckej tlačovej agentúry ANA a verejnej televízie ERT1. Na jej záberoch bolo vidieť utečencov nastupovať do autobusov a deti hrajúce sa medzi stanmi.

Na poludnie začali buldozéry odstraňovať vyprázdnené stany, oznámili ľudia z tábora na twitteri. „Všetko sa deje v pokoji, situácia je pokojná a operácia veľmi dobre zorganizovaná, nevzniká žiadne napätie. Policajti ľudí o evakuácii informujú a z ampliónov sa to hlási v angličtine a arabčine,“ povedala AFP zástupkyňa organizácie Lekári bez hraníc Vicky Markolefaová, ktorá je v tábore . Utečenci vraj ale nie sú dostatočne informovaní o tom, kam ich prepravujú. Ťažkosti sú aj s distribúciou jedla, pretože na mieste zostalo veľmi málo humanitárnych pracovníkov.

Buldozéry likvidujú tábor Idomeni. Foto: SITA/AP, Boris Grdanoski
Grécko, Idomeni, utečenci, buldozér Buldozéry likvidujú tábor Idomeni.

Podľa vládneho hovorcu Jorgosa Kyritsisa polícia nepoužije pri akcii silu. Hladký priebeh má zabezpečiť asi 400 policajtov. Vysídlencov prevážajú najmä k Solúnu, kde sú pre nich k dispozícii dva stanové tábory a sedem objektov bývalých tovární. Podľa úradov vzniklo miesto pre 6 000 ľudí.

„Problémom ale zostáva, že armádne tábory, kam utečencov presúvajú, nemajú dostatočnú kapacitu a nespĺňajú základné hygienické štandardy – preto utečenci dosiaľ zostávali priamo pri hraniciach v Idomeni,“ oznámila organizácia Pomáhame ľuďom na úteku. Súdi to údajne aj Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Hovorca gréckej vlády Jorgos Kyritsis vyhlásil,... Foto: SITA/AP, Yannis Kolesidis
Greece Migrants Hovorca gréckej vlády Jorgos Kyritsis vyhlásil, že polícia nepoužije pri akcii silu.

Úrady utečencom v Idomeni oznámili začatie evakuácie v pondelok a mnoho migrantov potom vyjadrovalo nesúhlas. Väčšina ľudí v Idomeni žije v malých stanoch a okrem iného blokujú železnicu, ktorá zaisťuje hlavné balkánske spojenie pre nákladnú dopravu. Grécke úrady chcú toto spojenie čo najrýchlejšie obnoviť.

Provizórna táborisko pri Idomeni vzniklo spontánne, keď asi pred tromi mesiacmi Macedónsko a ďalšie európske krajiny uzavreli hranice pre utečencov, ktorí masovo prúdili do Európy z Blízkeho východu a Afriky. Vlani ich touto cestou prišiel viac ako milión. Mnoho utečencov odmieta odísť do lepších táborov, pretože sa nevzdávajú nádeje, že sa hranice otvoria. V Grécku po uzavretí takzvanej balkánskej trasy uviazlo 54 000 migrantov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #utečenci #utečenecký tábor #Idomeni