IS podľa americkej správy zničil ruské vrtuľníky, Moskva to popiera

Neznámi ozbrojenci v Sýrii napadli a vážne poškodili ruskú leteckú základňu Tijas blízko Palmýry, kde zničili štyri bojové vrtuľníky a dvadsiatku kamiónov s muníciou.

24.05.2016 16:22
debata (205)

Tvrdia to experti americkej spravodajskej agentúry Stratfor, ktorú ruské médiá označujú za „tieňovú CIA“. Útočníkmi zrejme boli bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát. Ruské ministerstvo obrany správu americkej agentúry vzápätí poprelo.

Stratfor sa podľa webu stanice BBC opiera o satelitné snímky základne, na ktorých je vidieť obhorené trosky strojov zoradených na vzletovej dráhe a zničená budova. Pri porovnaní s predchádzajúcimi snímkami dospeli experti k predpokladu, že na dráhe sú vraky bojových vrtuľníkov Mi-24 a že zničená budova bola muničným skladom. Na vzletovej dráhe je vidieť tiež poškodená sýrska stíhačka MiG-25.

Moskva všetko popiera. „Všetky ruské bojové vrtuľníky v Sýrii plnia plánované úlohy pri ničení teroristov. K žiadnym stratám medzi mužstvom ruskej leteckej základne nedošlo,“ vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany. Generál Igor Konašenkov pripísal „fámy o zničení jednotky ruských bojových vrtuľníkov a kamiónov propagande IS“. Islamisti sa podľa neho pokúšali „predať túto údajnú novinku už pred desiatimi dňami“.

Vraky leteckej a automobilovej techniky a krátery po výbuchoch na základni, rozoznateľné na satelitných snímkach, nie sú podľa generála čerstvé, ale ide o dôsledok predchádzajúcich tvrdých bojov sýrskych vládnych vojsk s bojovníkmi z teroristických zoskupení.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #IS