Rusko nemá peniaze na zvýšenie penzií, povedal Medvedev

Ruská vláda nemá dostatok peňazí na valorizáciu penzií, teda na vyrovnanie dôchodkových dávok úmerne inflácii. Obyvateľom mesta Feodosija to pri návšteve anektovaného Krymu priznal ruský premiér Dmitrij Medvedev. Prezidentská kancelária sa reakcii na prekvapivé vyhlásenie vyhla s tým, že "komentovať výroky premiéra je nekorektné".

24.05.2016 21:29
Dmitrij Medvedev Foto: ,
Ruský premiér Dmitrij Medvedev.
debata (571)

O Medvedevovom vyhlásení, ktoré je studenou sprchou pre milióny ruských penzistov, ruské štátne médiá neinformovali. Pasáž z premiérovho rozhovoru s občanmi sa objavili až na internete a okamžite sa stali predmetom všeobecného záujmu.

Medvedev sa na Kryme dostal do diskusie s občanmi, ktorí sa sťažovali na nízke dôchody, ktoré vraj sotva stačia na prežitie. „Dôchodkami sa budeme zaoberať celoštátne, nemôžeme ich zvýšiť len na jednom mieste. Rozhodnutie nepadlo, jednoducho nemáme peniaze. Ak nájdeme peniaze, budeme penzie zvyšovať,“ reagoval premiér.

Rusko prechádza vážnou finančnou a ekonomickou krízou, ktorú vyvolala špirála sankcií vyhlásených medzi Ruskom, Európskou úniou a Spojenými štátmi. Ešte oveľa výraznejší vplyv mal však pokles cien petrochemických surovín, ktoré predstavujú hlavné príjmym do ruskej štátnej pokladnice. Rusko postihla inflácia a výrazné zdražovanie potravín, silnejú návrhy na predĺženie veku odchodu do dôchodku, obmedzujú sa sociálne programy.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa žiadosti novinárov o reakciu na Medvedevovo vyhlásenie vyhol. „Nepovažoval by som za korektné komentovať rozhodnutie vlády a tým skôr jej predsedu. Preto otázku ponechám bez komentára,“ vyhlásil Peskov a dodal, že záležitosť dôchodkov je plne vo vládnej kompetencii.

Ruská vláda sa zaviazala zvýšiť tento rok v dvoch krokoch dôchodky najmenej o štyri percentá oproti minuloročným viac ako 11 percentám. Prvé tohtoročné zvýšenie ohlásili vo februári, ale rozhodnutie o druhom doteraz nepadlo. Agentúra RBK priniesla vyhlásenie šéfa rozpočtového výboru Štátnej dumy Andreja Makarova, podľa ktorého nemožno rozhodnutie o druhom tohtoročnom zvýšení dôchodkov očakávať skôr ako v septembri. V tomto termíne budú Rusi rozhodovať vo voľbách o obsadení kresiel v ruskom parlamente.

571 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Rusko #sankcie #penzie #Dmitrij Medvedev