Šéfa bruselskej polície zranili počas protivládnej demonštrácie

Šéf bruselskej polície utrpel zranenia počas utorkových násilností v závere masovej demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády, informovala agentúra AP. Pierre Vandersmissen utrpel zranenie hlavy po tom, čo výtržníci zaútočili na policajtov kameňmi.

25.05.2016 09:57
belgicko, brusel, protest, demonštrácia, šéf... Foto: ,
Pierre Vandersmissen utrpel zranenie hlavy po tom, čo výtržníci zaútočili na policajtov kameňmi.
debata (4)

Previezli ho do nemocnice a dnes by ho mali prepustiť. Celkovo utrpeli zranenia dvaja policajti a osem demonštrantov. Polícia zadržala desať ľudí. Proti niekoľkým desiatkam výtržníkov zasiahla aj vodnými delami.

Demonštráciu v centre Bruselu, na ktorej sa zišlo asi 50 000 až 60 000 ľudí, zvolali odborári na protest proti sociálnej a hospodárskej politike tamojšej stredopravej vlády, ktorá sa podľa nich „zarezáva“ hlboko do základov belgického sociálneho štátu.

K protestu s heslom „Naše poháre pretiekli“ sa pripojili hlavné odborové hnutia v krajine. Demonštrovali proti vládnym opatreniam zameraným na zvýšenie flexibility zamestnancov, posunu veku odchodu do dôchodku a tiež proti znižovaniu platov. Opatrenia vlády premiéra Charlesa Michela totiž podľa odborárov v uplynulých dvoch rokoch stáli priemernú belgickú rodinu približne 100 eur mesačne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #Belgicko #protivládne protesty