Zatykač na Juliana Assangea je podľa Švédska stále platný

Švédsky súd potvrdil platnosť európskeho zatykača vydaného na Juliana Assangea. Informovala o tom agentúra AFP. Zakladateľ servera Wikileaks žije od roku 2012 na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Obáva sa, že ho Británia v prípade zadržania vydá do Švédska a to potom do USA.

25.05.2016 12:42
Britain Wikileaks Assange Foto: ,
Zakladateľ Wikileaks Julian Assange drží správu OSN, ktorá tvrdí, že je na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne svojvoľne zadržiavaný.
debata (5)

Štyridsaťštyri­ročného Assangea vo Švédsku stíhajú pre podozrenie zo znásilnenia, ktorého sa mal dopustiť v roku 2010. Assange obvinenia odmieta a tvrdí, že sú účelové. V pozadí je podľa neho v skutočnosti snaha vydať ho justícii Spojených štátov, ktorých tajnú vládnu dokumentáciu server Wikileaks zverejnil.

„Súd sa domnieva, že naďalej trvá podozrenie, že sa Julian Assange dopustil znásilnenia … a že existuje riziko, že sa pokúsi uniknúť alebo sa iným spôsobom vyhnúť stíhaniu alebo trestu,“ uviedol švédsky súd, podľa ktorého sa neobjavili žiadne nové dôkazy, ktoré by umožňovali európsky zatykač zrušiť.

Komisia pre ľudské práva pri Rade OSN vo februári uviedla, že Británia a Švédsko Assangea zadržujú svojvoľne a Austrálčana by mali oslobodiť a odškodniť.

Projekt WikiLeaks vznikol v roku 2006 a od začiatku sa zameriaval na zverejňovanie tajných vládnych dokumentov. Veľký rozruch spôsobil v roku 2010, keď sprístupnil tajné americké dokumenty o vojne v Iraku či v Afganistane.

WikiLeaks zverejnil približne štvrť milióna tajných dokumentov, ktoré mapujú fungovanie americkej diplomacie od roku 1966 až do februára 2010. Okrem iného obsahujú dôvernú komunikáciu vyše 270 zastupiteľských úradov USA po celom svete.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #Julian Assange #zatykač