Ukrajina trestá Gorbačova za podporu anexie Krymu

Ukrajina zakázala bývalému sovietskemu prezidentovi Michailovi Gorbačovovi na päť rokov vstup do krajiny. Oznámili to ukrajinské médiá s odvolaním sa na informáciu kontrarozviedky SBU. Krok je podľa SBU trestom za Gorbačovovu verejnú podporu ruskej anexie ukrajinského Krymu.

26.05.2016 16:39
Gorbačov Foto: ,
Posledný prezident ZSSR Michail Gorbačov
debata (102)

Hovorkyňa SBU Olena Hitljanská novinárom povedala, že rozhodnutie označiť bývalého sovietskeho politika za nežiaducu osobu je motivované „záujmami zaistenia národnej bezpečnosti“. O bezprostrednej príčine tohto kroku sa SBU nezmienila, podľa kyjevských médií bol však impulzom Gorbačovov rozhovor pre britský denník The Sunday Times z minulej nedele. Posledný šéf sovietskych komunistov v ňom ruskú anexiu Krymu označil za správne riešenie.

„Som vždy za slobodný prejav vôle ľudu a na Kryme chcela väčšina znovuzjednotenie s Ruskom,“ povedal Gorbačov v rozhovore. „Keby som bol na mieste Vladimira Putina, postupoval by som rovnako,“ dodal.

Osemdesiatpäťročný Gorbačov ruskú politiku voči Ukrajine podporil už niekoľkokrát a mnoho ukrajinských poslancov opakovane vyzvalo na bojkot jeho osoby. Na tieto návrhy bývalý sovietsky vodca zodpovedal konštatovaním, že na Ukrajinu nejde a ani neplánuje ísť.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Michail Gorbačov #anexia Krymu