G7 považuje odchod Británie z EÚ za riziko pre globálny rast

Odchod Británie z Európskej únie by mohol predstavovať "nové vážne riziko pre rast svetovej ekonomiky". Upozorňuje na to záverečné vyhlásenie z dvojdňového summitu skupiny veľkých svetových ekonomík G7, ktorý sa skončil v Japonsku. Referendum o EÚ bude v Británii 23. júna.

27.05.2016 07:30
Japonsko, G7, Summit Foto: ,
V japonskom Ise-Šima sa skončil dvojdňový summit lídrov veľkých svetových ekonomík G7.
debata (19)

Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa o možnom odchode Británie z EÚ na summite neviedla diskusia, ale ide o signál, že medzi vodcami G7 panuje zhoda a želanie, aby Británia zostala v EÚ.

Lídri Británie, Francúzska, Talianska, Japonska, Kanady, Nemecka a USA označili globálny rast za naliehavú prioritu a zaviazali sa v hospodárskej politike usilovať o rýchlejšie dosiahnutie silného, ​​udržateľného a vyváženého rastu.

Skupina takisto označila migračný krízu, ktorej čelí Európa, za „globálny problém, ktorý potrebuje globálnu odpoveď“.

Vyhlásenie ďalej vyjadrilo „znepokojenie nad situáciou vo Východočínskom a Juhočínskom mori“, kde územné spory zvyšujú napätie.

Vodcovia G7 sa tiež vyslovili za predĺženie sankcií uvalených na Rusko po predvlaňajšej anexii Krymu. Sankcie podľa vyhlásenia môžu byť zrušené až po tom, čo Rusko splní svoje záväzky z minských dohôd o riešení konfliktu na východe Ukrajiny.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #G7 #Brexit