Vo Francúzsku horí a chýba mu benzín

Dva týždne pred začiatkom európskeho futbalového šampionátu vyzerá hostiteľská krajina ponorená v chaose. Mnohé čerpacie stanice nemajú čo predávať motoristom, zatarasené sú rôzne cesty, blokády zasiahli kľúčové fabriky, nerozvážajú sa noviny. Silné protesty vo Francúzsku spojené so štrajkmi sú odpoveďou odborárov na vládny návrh reformy zákonníka práce. Dochádza aj k násilnostiam medzi demonštrantmi a policajtmi.

27.05.2016 09:30
Francúzsko, štrajk, protest Foto: ,
Reforma zákonníka práce vyvolala vo Francúzsku silné protesty a vedie k štrajkom. Vľavo vo Fos sur Mer na juhu krajiny horia pneumatiky, ktoré slúžia na blokádu ropných fabrík. Vpravo policajti v Paríži zasahujú proti násilnému demonštrantovi.
debata (16)

Vlna odporu sa valí už niekoľko dní a vo štvrtok sa k nej pridali viaceré jadrové elektrárne, lebo ich zamestnanci vstúpili na jeden deň do štrajku. Stále pribúdajú horiace pneumatiky, ktoré blokujú dôležité miesta v krajine.

Benzínu na predaj bolo už tak málo, že štát musel začať využívať strategické zásoby, ktoré vystačia až na štyri mesiace. „Tretina z 12-tisíc čerpacích staníc vo Francúzsku nemá pohonné hmoty," upozornila stanica BBC. „Približne 40 percent benzínok v Paríži sa snaží získať palivá," priblížil situáciu v hlavnom meste minister dopravy Alain Vidalies podľa agentúry AFP.

Kým vláda prízvukuje, že návrh reformy má rozhýbať ekonomiku a pomôcť trhu práce, odborári namietajú, že chystané zmeny poškodia zamestnancov. Upraviť sa má 35-hodinový pracovný týždeň tak, že v rámci mesiaca časovo priemerne zostane platiť, ale firmy by mohli rokovať s odbormi o väčšom alebo menšom počte odpracovaných hodín v závislosti od jednotlivých týždňov. Návrh počíta maximálne so 46 hodinami v niektorom týždni.

Zamestnávatelia by tiež mali získať väčšiu voľnosť pri znižovaní miezd (v prípade slabších finančných výsledkov by sa vyhli prepúšťaniu za cenu nižších platov). Zároveň však majú mať aj možnosť jednoduchšie rozviazať pracovný vzťah so zamestnancami. Podobne sa im má poskytnúť viac priestoru pri rokovaniach s odborármi o dĺžke dovolenky.

Socialistický predseda vlády Manuel Valls pod tlakom odporu pripúšťa nejaké ústupky, ale odmieta, že by ustúpil od reformy. „Určité zmeny alebo zlepšenia sú vždy možné. Vylučujem však, že by bolo možné zmeniť rámec či dokonca celý text reformy stiahnuť," zdôraznil podľa agentúry Reuters.

Zatiaľ nie je jasné, v čom by vláda vedela vyjsť v ústrety odporcom. Denník Le Figaro poukázal na kakofóniu, pretože kľúčoví politici hovoria rôznou rečou. Konkrétne ide o článok dva v návrhu zákona, ktorý umožňuje firmám veľkú voľnosť voči záväzkom pracovného práva, čo odborári zásadne odmietajú. „Zrejme sa treba dotknúť tohto článku," pripustil minister financií Michel Sapin v rozhovore pre stanicu LCP. „Nemôžeme sa dotknúť filozofie reformy," nesúhlasil s ním Valls podľa stanice RMC. „Nedotkneme sa toho. Platí to, čo povedal premiér," reagoval prezident François Hollande.

Dramatické dianie vo Francúzsku si všímajú aj za jeho hranicami. Britský denník Guardian poznamenal, že sa vedie boj medzi ľavicovými odbormi a ľavicovým prezidentom. Upozornil pritom na to, že neistota z vývoja vyvoláva otázniky medzi britskými futbalovými fanúšikmi, ktorí začínajú zvažovať, či pricestujú na futbalový šampionát, ktorý sa začne 10. júna.

Odbory vo Francúzsku sú tradične silné. Dôrazne sa zakaždým ozvú, keď cítia nespokojnosť, a to bez ohľadu na to, či krajinu riadi ľavicová, alebo pravicová vláda.

Návrh reformy a vlna odporu

  • Presadzovaná zmena má uľahčiť prijímanie a prepúšťanie zamestnancov. Vláda zdôrazňuje, že chce povzbudiť podniky k tvorbe nových pracovných miest, ale kritici tvrdia, že zamestnávatelia budú môcť obchádzať práva zamestnancov.
  • Proti reforme bol vo štvrtok jednodenný štrajk pracovníkov jadrových elektrární. V minulých dňoch iné štrajky a blokády narušili chod rafinérií a viedli k nedostatku benzínu. Štát musel prvý raz od roku 2010 začať využívať pohonné hmoty zo strategických zá­sob.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #štrajk