SOHR: IS získal nové územia na severe Sýrie

Radikálne hnutie Islamský štát obsadilo pri sýrsko-tureckej hranici časť územia doteraz ovládaného sýrskymi opozičnými skupinami, ktoré sa nepočítajú k radikálom. Uviedla to v piatok Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu monitoruje z Británie.

27.05.2016 15:12
debata (13)

Bojovníci IS sa podľa nej priblížili k pohraničnému mestu Azaz, kam sa podľa agentúry AP pred bojmi uchýlili desiatky tisíc civilistov. Hnutie Islamský štát obsadilo niekoľko dedín v blízkosti mesta Márai, ktoré leží 25 kilometrov severne od Halabu. V tejto oblasti bojuje proti radikálom koalícia arabských a kurdských skupín, medzi ktorými sú kurdské milície YPG.

Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu ostro kritizoval Spojené štáty za to, že ich vojaci, ktorí sú v Sýrii, majú na uniformách insígnie YPG. Tento týždeň Američanov zachytil fotograf agentúry AFP.

Ankara na rozdiel od Washingtonu radí YPG k teroristickým organizáciám. Milície sú podľa nej napojené na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), proti ktorej turecká armáda bojuje od roku 1984. Turecko tvrdí, že Kurdi v Sýrii bojujú o rozšírenie územných ziskov.

Washington považuje YPG za cenného spojenca v boji proti IS. „Je to politika dvojitého metra,“ povedal Cavusoglu k pôsobeniu Američanov v Sýrii. „Odporúčame im, aby si pri pôsobení inde v Sýrii našili znaky Islamského štátu alebo frontu An-Nusrá, alebo skupiny Boko Haram, keď idú do Afriky,“ povedal ironicky turecký minister.

Fotograf AFP zachytil asi 20 Američanov, ktorí pôsobia v arabských a kurdských oddieloch, ktoré tento týždeň ohlásili ofenzívu proti IS na severe provincie Rakka, kde má IS hlavný stan. Nie je jasné, či išlo o amerických poradcov alebo o vojakov zapojených do bojov. Pentagon oznámil, že vyslaní vojaci pôsobia len ako poradcovia.

Pretrvávajúce boje v Sýrii komplikujú prípravu mierových rozhovorov. Splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura počíta s tým, že by sa ďalšie kolo mohlo konať o dva až tri týždne.

SOHR tvrdí, že medzinárodná koalícia, ktorá bojuje proti IS, znásobila letecké údery na ciele IS v provincii Rakka. Od utorka tam informátori SOHR napočítali najmenej 150 náletov. Z Rakka sa snažia odísť civilisti, ale IS im v tom podľa SOHR bráni. V provinčnom stredisku žije približne 300 000 ľudí a opozícia tvrdí, že ich IS používa ako ľudské štíty.

„IS nevydáva povolenie k odchodu z mesta, a to ani chorým, ktorí potrebujú liečbu niekde inde,“ oznámila SOHR. Do susednej provincie Idlib sa podarilo utiecť hŕstke rodín a podľa jedného z obrancov Rakka žiadajú prevádzači za vyvedenie z Rakka 400 dolárov na osobu.

„Ľudia sa neodvažujú vyjsť na ulicu, majú strach z náletu či už koaličného, ​​ruského alebo sýrskeho,“ povedal obranca. IS v uliciach mesta znásobil hliadky a posilnil obranné línie severne od neho.

Ruská armáda oznámila, že jej letectvo znásobilo útoky na pozície fronty An-Nusrá a na miesta, kde táto skupina ťaží ropu alebo kadiaľ ju pašuje. Sergej Rudskoj z generálneho štábu ruskej armády povedal, že diplomatické riešenie sýrskej krízy komplikujú Spojené štáty, pretože odkladajú dohodu o rozlišovaní medzi skupinami sýrskej umiernenej opozície a radikálmi.

Rusko, ktorého armáda v konflikte bojuje od vlaňajška na strane Damasku, oznámilo, že z oblasti Palmýry odišli jeho špecialisti na odstraňovanie mín. Sýrska armáda historickú Palmýru dobyla s pomocou ruských vojsk v marci. Ľudia z IS ju obsadili vlani a časť tamojších pamiatok zničil. Pred odchodom nechali na mieste výbušniny, s ktorých odstraňovaním pomáhali Rusi.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #SOHR