Podľa britských médii európski politici rokujú o pláne B v prípade Brexitu

Predstavitelia krajín Európskej únie začali rokovať o pláne B, ktorý by nastal v prípade, ak by sa Briti v nadchádzajúcom júnovom referende rozhodli opustiť európsky blok. S odvolaním sa na svoje zdroje z radov politikov únie a diplomatov o tom informoval denník Financial Times (FT).

27.05.2016 15:26
debata (12)

Podstatou plánu má byť užšia spolupráca v oblasti bezpečnosti a obrany. Európski lídri sa podľa FT budú snažiť v prípade Brexitu o posilnenie „nezvratnosti“ európskej integrácie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande sa údajne teraz neusilujú ani tak o posilňovanie eurozóny, ale skôr o hlbšiu integráciu členských krajín v oblasti bezpečnosti a obrany. Výhodou toho podľa nich je, že sa do takejto spolupráce môžu zapojiť aj krajiny, ktoré spoločnú európsku menu neprijali.

Prioritou tajných rokovaní, ktoré sa podľa denníka uskutočnili v minulých týždňoch v Hannoveri, Ríme či Bruselu, je nájdenie účinnej reakcie na prípadný odchod Británie z EÚ, ktorý by podľa nich priniesol značné politické aj hospodárske škody.

Podľa politikov a vysokých úradníkov, ktorí hovorili s FT, sa chystá stretnutie hláv štátov a vlád EÚ bez Británie, kde by sa malo hovoriť práve na tému budúceho vývoja po Brexite. Riadny summit európskej dvadsaťosmičky je teraz plánovaný na 28. a 29. júna.

"Každý povie: ‚Je nám to ľúto, je to historická katastrofa, ale teraz musíme pokračovať.‘ A potom povedia ‚Dobre, David Cameron, dovidenia, pretože teraz sa musíme zísť ako dvadsaťsedmička,‘ "povedal denníku vysokopostavený diplomat zapojený do rokovaní.

Francúzi sa podľa FT obávajú, že prípadný Brexit bude mať vplyv aj na ďalšie krajiny, ktoré začnú uvažovať o odchode z európskeho bloku, aj z toho, že to bude vetrom do plachiet európskych nacionalistov, napríklad francúzskemu Národnéhomu frontu (FN) Marine Le Penovej. Budú preto chcieť vyslať jasné posolstvo, že odchod Británie z EÚ bude veľmi drahý.

„Snaha o minimalizáciu alebo bagatelizovanie dopadov Brexitu by Európu ohrozila,“ uviedol francúzsky diplomat. „Keby sa Brexit stal úspechom, znamenalo by to koniec EÚ,“ dodal ďalší zdroj FT.

Berlín sa naopak obáva, že príliš tvrdý postoj voči Británii by mohol v EÚ zapríčiniť rozkol. Podľa nemeckého diplomata by bolo lepšie, keby na negatívny dopad Brexitu na hospodárstvo upozornil skôr súkromný sektor ako sami politici.

„Pokiaľ k Brexitu naozaj dôjde, nebudú mať členské krajiny EÚ inú šancu, ako sa zomknúť. Alebo zostanú rozdelené,“ povedal nemenovaný diplomat denníku FT.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Angela Merkelová #Francois Hollande #členstvo v EÚ #Financial Times #Brexit #britské referendum